Contractul de intermediere în imobiliare. Ce este și care sunt beneficiile sale
Contractul de intermediere în imobiliare este un act civil de prestări servicii ce conține o serie de date clare care stabilesc drepturile și obligațiile părților.
O tranzacție imobiliară are loc în mod normal între două entități fizice și/sau juridice. Tranzacția imobiliară se încheie în urma semnării contractului de vânzare la notar. Până aici procesul este relativ simplu și totul pare foarte ușor. În realitate treburile stau altfel și o să îți explicăm și de ce.
În piața imobiliară din România există diferite tipuri de persoane: cumpărători, vânzători, chiriași, proprietari, agenți imobiliari și alte persoane implicate în proces. Agenții imobiliari și agențiile, adică persoanele care intermediază tranzacția au apărut datorită nevoii de competență în piață.
De cele mai multe ori se întâmplă ca persoanele implicate în domeniul imobiliar (vânzători, cumpărători etc.) să nu aibă suficientă experiență și pregătire despre tot ce înseamnă întregul proces. Agenții imobiliari se folosesc de cunoștințele și experiența lor cu domeniul imobiliar pentru a interveni în ajutorul persoanelor implicate în tranzacție. Ei se vor asigura că fiecare parte implicată este mulțumită de alegerea făcută, iar în schimbul colaborării cu ei, aceștia se vor bucura de un comision de tranzacționare.
Pentru că unii oameni nu se țineau de cuvânt, iar în schimbul ajutorului primit aceștia nu ofereau comisionul promis către agenție sau agentul imobiliar, s-a creat în cele din urmă contractul de intermediere în imobiliare.
Ce este contractul de intermediere în imobiliare?
Contractul de intermediere în imobiliare este un document reglementat în Codul Civil în articolele 2.096 – 2102 și prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor și Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din angajamentele încheiate între profesioniști și consumatori.
Ca definiție, în Codul Civil regăsim faptul că acest contract de intermediere în imobiliare este „obligația intermediarului față de client să-l pună în legătură cu un terț, în vederea încheierii unui contract.”.
Acest document se semnează între prestatorul serviciilor imobiliare și client. Contractul prevede drepturile și obligațiile fiecărei părți. Agentul imobiliar are dreptul la remunerație din partea clientului doar în cazul în care acțiunea se finalizează cu o tranzacție încheiată, ca urmare a intervenției sale.
Ce prevede legea despre contractul de intermediere în imobiliare?
Legea obligă agentul imobiliar să comunice părții care l-a angajat, în baza contractului de intermediere, toate informațiile ce prevăd avantaje, oportunitatea încheierii unui act de vânzare-cumpărare sau închiriere, cu condiția să nu prejudicieze în mod culpabil interesele clientului său.
Agentul e obligat să informeze clienții cu privire la valoarea comisionului dar și dacă acesta este procentual sau dacă este sumă fixă prestabilită.
De asemenea, legea protejează agenții imobiliari, astfel încât aceștia trebuie să fie informați de către clienți dacă s-a ajuns la încheierea unui contract. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, agentul are dreptul la dublarea comisionului stabilit inițial.
Care sunt beneficiile contractului de intermediere în imobiliare?
- obligă ambele părți să își respecte angajamentele luate;
- asigură transparență între părțile implicate în semnarea contractului;
- asigură calitatea comunicării dintre părți cât și siguranța procesului tranzacțional.
Ce prevederi conține contractul de intermediere în imobiliare?
- datele reale și exacte de identificare a părților, inclusiv informații fiscale;
- obiectul contractului și natura serviciului prestat;
- preţul solicitat de către proprietar sau care este dispus să-l plătească cel care cumpără/închiriază, precum și dacă acesta este negociabil;
- termenul de valabilitate al contractului și condițiile în care acesta se prelungește automat;
- condiţiile în care contractul de intermediere poate fi denunţat unilateral;
- circumstanțele speciale în care poate fi reziliat acordul de intermediere;
- nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agenţiei imobiliare pentru contractul ce urmează să se încheie;
- clauza de exclusivitate, dacă aceasta a fost acceptată de părți, precum și condițiile acesteia, care trebuie menționate odată cu obligațiile ambelor părți;
- precizarea situaţiilor în care consumatorul datorează sau nu comision agenţiei imobiliare;
- oricare alte drepturi şi obligaţii ale părţilor, specifice pentru fiecare situație în parte;
- situaţiile de forţă majoră și efectele acestora;
- data încheierii contractului de intermediere imobiliară;
- precizarea exactă a situațiilor în care trebuie achitat comision, valoarea acestuia și modul de plată.
Vizitează website-ul agenției noastre:
Citește și: