Contractul de intermediere dintre agenția imobiliară și client

O intermediere imobiliară a tranzacțiilor este un proces care prevede semnarea unui contract de intermediere dintre agenția imobiliară și client. Procesul de intermediere este mult mai complex în realitate decât pare, deoarece prevede o multitudine de aspecte precum prospectarea și analiza pieței, obținerea unor contacte reale care să fie interesate de procesul tranzacțional ce va urma, consiliere imobiliară, vizionări, negociere, verificarea documentelor, etapa finală de semnare și multe alte aspecte.
Agenții imobiliari cunosc în detaliu tot ce înseamnă acest proces și au experiența necesară să te ajute să diminuezi maxim posibilele pierderi și să câștigi cât mai mult pentru a-ți atinge obiectivele.
Agenții imobiliari se ocupă de intermedierea acestor tranzacții. Practic ei sunt niște mediatori între persoane fizice sau juridice care doresc să achiziționeze, să vândă sau să închirieze o locuință. Aceștia sunt foarte buni cunoscători ai domeniului, cunosc procedurile și demersurile legislative și juridice în care sunt implicate părțile.
Înainte de a putea demara acțiunile pe care un agent imobiliar le întreprinde în locul tău, este necesară semnarea unui contract de intermediere dintre agenția imobiliară și client.
De ce?
Deoarece pe lângă faptul că avem obligația semnării unui acord de prelucrare a datelor cu caracter personal, pentru a putea comunica direct cu clienții noștri, ne asumăm răspunderea pentru promisiunile menționate în contract dar de asemenea ne așteptăm, așa cum este firesc și normal, ca și clienții noștri să își respecte propriile obligații.
Despre contractul imobiliar de intermediere
Contractul de intermediere este reglementat explicit în Codul Civil în articolele 2.096-2.102, precum și prin Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, dar și prin Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din angajamentele încheiate între profesioniști și consumatori.
Codul Civil definește clar noțiunea de intermediere ca fiind „obligația intermediarului faţă de client să-l pună în legătură cu un terţ, în vederea încheierii unui contract”. Se consfințește statutul de independent al intermediarului, care nu poate avea opțiuni preferențiale față de oricare dintre clienții săi.
În Ordonanța Guvernului, sunt reglementate serviciile imobiliare care pot fi prestate pentru consumatori, respectiv promovare și consultanță în vederea vânzării, cumpărării sau închirierii de imobile, cu scopul precis de a mijloci efectuarea tranzacțiilor (atât pe cele de vânzare-cumpărare, cât și pe cele de închiriere a imobilelor).
Agentul imobiliar are dreptul la remunerație doar dacă tranzacția a fost finalizată cu succes, ca urmare a intervenției sale. În cazul în care clientul a încheiat contractul de vânzare-cumpărare și evită remunerarea agentului imobiliar, legea protejează agentul iar acesta beneficiază de dreptul de a cere o dublare a comisionului stabilit inițial.
De asemenea agentul imobiliar se obligă să informeze clienții cu privire la valoarea comisionului înainte de semnarea contractului, iar părțile implicate în tranzacție pot fi sau nu de acord. În cazul în care părțile implicate nu sunt de acord cu comisionul sau suma fixă stabilită de către agent, aceștia pot negocia, sau nu vor beneficia de serviciile agentului.
Ce trebuie să știi ca și client despre contractul de intermediere?
Contractul de intermediere e o convenție civilă dintre expert și client, fiind conceput în așa fel încât agentul imobiliar să își îndeplinească sarcinile în mod onest, imparțial și legal.
- agentul imobiliar are obligația de a pune clientul în legătură cu terții care să corespundă nevoilor pentru care a fost angajat
- agentul imobiliar are statutul de profesionist independent care poate avea personalitate juridică și poate lucra pe cont propriu sau prin intermediul unei agenții
- agentul imobiliar prestează servicii pe baza informațiilor, cunoștințelor și experienței acumulate
- rolul său se încheie după încheierea tranzacției dintre părți
- eșecul finalizării contractului nu este responsabilitatea expertului
- agentul imobiliar se angajează să promoveze corect și să faciliteze efectuarea tranzacției în condiții optime
- agentul imobiliar se angajează să consilieze clientul cu privire la prețurile corecte, găsirea locuinței ideale și să avertizeze clientul dacă suspectează ceva
- agentul imobiliar trebuie să informeze clientul cu privire la costuri, comisioane, taxe notariale, impozite, taxe cadastrale etc. care vor fi suportate de client
- clientul va fi informat cu privire la responsabilitățile pe care agenția și le asumă pe parcursul tranzacției
- clientul trebuie să se implice activ în procesul tranzacțional și să nu lase toate deciziile pe seama expertului
Ce prevede contractul de intermediere?
Contractul de intermediere e un act civil de prestări servicii și în consecință deține o serie de date clare ce stabilește clar drepturile și obligațiile părților și alte precizări precum:
- datele exacte de identificare ale părților și informații fiscale
- obiectul contractului și natura serviciului prestat
- prețul solicitat de către proprietar precum și prețul pe care cel care cumpără/închiriază e dispus să-l plătească și mențiunea dacă este sau nu negociabil
- termenul de valabilitate al contractului și condițiile în care acesta se prelungește automat
- condiții în care contractul poate fi denunțat unilateral
- circumstanțe speciale în care poate fi reziliat acordul de intermediere
- nivelul maxim al comisionului datorat agenției imobiliare
- precizarea situațiilor în care consumatorul datorează un comision agenției
- oricare alte drepturi și obligații ale părților în fiecare situație în parte
- situații de forță majoră și efectele lor
- data încheierii contractului de intermediere imobiliară
- precizarea exactă a situațiilor în care trebuie achitat comision, valoarea comisionului și modalitatea de plată
Care sunt clauzele abuzive?
- mențiunea de modificare unilaterală a contractului (el poate fi modificat doar cu acordul scris și semnat al ambelor părți)
- posibilitatea modificării unilaterale a comisionului/modului de plată
- perceperea altor comisioane sau taxe decât cele prezentate în contract
- anularea acordului fără motive temeinice
- despăgubiri solicitate de către agenție clientului în cazul în care nu se ajunge la finalizarea contractului sau ignorarea celeilalte părți de a proceda la fel
Contractul de intermediere imobiliară este o soluție eficientă ce prevede angajarea unor experți în intermedierea tranzacțiilor pe piața imobiliară. E important ca o agenție imobiliară să ofere clientului un contract de intermediere imobiliară deoarece asigură siguranță juridică atât clientului cât și agenției și se vor proteja de eventuale probleme cauzate din lipsă de etică sau alte aspecte similare nefaste.
Citește și:
28 aprilie 2023 @ 10:10
Buna ziua,
Am o intrebare:
Am semnat un contract de intermediere cu o agentie imobiliara pentru cumpararea unei case.
Vanzatorul (1) a vandut casa altei persoane fara sa utilizeze agentia.
Noul cumparator (devine vanzatorul 2) pe care nu-l cunosc doreste sa revanda proprietatea la alt pret, dar nu prin agentia la care am apelat.
Contractul initial pe care l-am facut cu agentia (cu primul vanzator 1) mai est valabil si in cazul vanzatorului 2?
Agentia poate sa imi mai ceara comision, daca noul vanzator o vinde direct?
Va multumesc!
28 aprilie 2023 @ 11:44
Bună ziua!
Vă mulțumim pentru întrebare!
Nu, nu poate să vă ceară comision.
Întrucât s-a schimbat proprietarul imobilului pentru care dvs. ați semnat contractul incipient, cu agenția care vă reprezinta, nu mai datorați nici un comision, chiar dacă veți încheia un contract de vânzare în formă autentică cu noul proprietar.