Stabilirea pretului de vanzare
Cum stabilesti pretul de vanzare?
Stabilirea pretului de vanzare este dat de diversi factori, procesul de evaluarea a unei locuinte fiind complex. Pretul unei locuinte nu trebuie sub evaluat, dar nici supra evaluat. Stabilirea unui pret sub nivelul pietei va va ajuta sa vindeti intr-un timp scurt, dar veti pierde o parte din bani. Iar daca stabiliti un pret peste nivelul pietei , vanzarea se va realiza intr-o perioada lunga de timp.
Este destul de greu sa stabilesti un pret corect. Exista multi factori care conteaza si contribuie la pretul final, de la perioada in care a fost construit imobilul pana la mobilier si finisaje.
Factori care influenteaza pretul unei locuintei :
-
Zona in care este situat imobilul
Zona este unul din cele mai importanti factori. Ea poate face diferenta semificativ intre doua apartamente identice, dar situate in zone diferite ale orasului. Un apartament situat in centrul orasului, aproape de institutii publice, scoli, gradinite, banci, mijloace de transport in comun, va avea un pret mai ridicat decat un apartament situat la periferia orasului.
-
Suprafata
In fiecare bloc exista exista mai multe tipuri de imobile. O diferenta dintre acestea este suprafata de care dispune fiecare. Un imobil cu suprafata mai mare, va va oferi mai mult confort, astfel pretul va fi mai ridicat.
-
Compartimentarea
Apartamentul poate avea o compartimentare decomandata, semidecomandata sau circulara. O impartire decomandata a apartamentului permite accesul din hol in toate camerele deci pretul va fi mai ridicat.
-
Etajul
Etajele intermediare sunt cele mai cautate . Apartamentele situate la ultimul etaj sau la parter au un pret mai scazut fata de apartamentele de la etaj intermediar. In cazul in care apartamentele situate la parter se preteaza pentru spatii comerciale pretul acestora depaseste pretul unui apartament la etaj intermediar.
-
Anul de constructie
Cu cat imobilul este mai nou construit, cu atat pretul va creste. Un apartament vechi, de 20-30 de ani necesita investitii, insa pretul va fi negociabil sau mai mic.
-
Finisaje
Un apartament in care s-au adus imbunatatiri, de exemplu centrala termica, geamuri termopan, usa metalica, parchet, ofera un confort sporti si va scuti pe noul proprietar de timpul pe care ar trebui sa-l mai piarda cu renovarea acestuia insa si pretul va fi mai ridicat.
Avantajul agentului imobiliar
Fiecare proprietar considera ca detine cel mai reusit apartament si isi doreste sa obtina un pret cat mai mare, dar piata este cea care stabileste pretul. Un agent imobiliar profesionist prezinta avantajul cunoasterii pietei si a preturilor de tranzactionare reale dintr-o anumita zona. El va sti sa pozitioneze corect proprietatea din punct de vedere al pretului.
Pentru o consiliere profestionista in vederea unui pret corect de vanzare puteti apela cu incredere la consilierii nostri imobiliari.