Programul Prima Casă devine NOUA CASĂ. Avantaje pentru cumpărători

Guvernul face schimbări radicale ale renumitului program „Prima Casă”, devenit în ultimul an „O familie, o casă”. Noul program „Noua Casă” a fost adoptat recent în prima lectură, urmând să fie adoptat în forma finală, și prevede majorarea plafonului pentru creditele pentru achiziția de locuințe noi de la 70.000 euro până la 140.000 euro.
Această decizie a fost luată pe fondul unor efecte ale crizei economice, care a condus la imposibilitatea achiziției unei locuințe și schimbarea acesteia în raport cu nevoile de locuit pentru unele familii, noul proiect dorind a facilita accesul familiilor la locuințe și asigurarea condițiilor optime de viață și locuit. De asemenea se dorește evitarea dificultăților în ceea ce privește menținerea pieței imobiliare la un nivel satisfăcător, pentru menținerea sectoarelor arizontal adiacente și perturbarea fluxurilor specifice cu efect antrenant în economie. Aceste schimbari reglementează de asemenea contracararea principalelor efecte a unei crize financiare și stoparea scăderii volumului investițiilor, contracția tuturor industriilor adiacente sectorului imobiliar și disponibilizările de personal.
Această modificare oferă posibilitatea achiziției unei locuințe superbe în Cluj-Napoca.
Cine sunt beneficiarii programului Noua casă?
Beneficiarii sunt persoanele fizice care îndeplinesc următoarele condiții:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
Detalii despre avansul pentru Noua Casă
Avansul minim este de 5% din prețul locuinței, aceasta reprezentând diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare și finanțare garantată.
Prețul de achiziție al locuinței este de maxim 100.000 euro. Valoarea finanțării garantate este de 95.000 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar, pentru achiziționarea de locuințe noi și locuințe supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic recepționate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
Prețul achiziției este de 70.000 euro pentru alte categorii de locuințe. Valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei, exclusiv avansul plătit de beneficiar.
Cât este garanția pentru noua casă?
Creditele destinate achiziției locuințelor pot fi garantate de către stat. Astfel,
- pentru un credit acordat unui beneficiar pentru achiziționarea unei locuințe noi în valoare maximă de 100.000 euro (garantat de către stat), prin Ministerul Finanțelor Publice, procentul maxim este de 60% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele, spezele bancare aferente creditului garantat.
- pentru un credit acordat unui beneficiar pentru achiziția unei alte categorii de locuințe, în valoare maximă de 70.000 euro (garantat de către stat), prin Ministerul Finanțelor Publice, procentul maxim este de 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile, comisioanele, spezele bancare aferente creditului garantat.
Locuința nu poate fi vândută mai repede de 5 ani.
Consilierii Napoca Imobiliare te vor ajuta să găsești locuința potrivită și să tranzacționezi cu succes. Contactează-ne aici!
Descarcă Ghidul Cumpărătorului și obține informații importante cu privire la toate procesele de tranzacționare.
Ghidul Cumpărătorului
Declarația lui Ionel Dancă, Șeful Cancelariei prim-ministrului cu privire la noul program:
„Un alt program în zona economică, de această dată pentru stimularea dezvoltărilor imobiliare şi a sectorului construcţiilor, vizează modificarea programului cunoscut ca ‘Prima casă’. În noua formulă propusă de Ministerul Finanţelor programul se va numi ‘Noua casă’ şi sunt câteva modificări importante aduse în cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să achiziţioneze în perioada următoare o locuinţă nouă. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul ‘Prima casă‘”.
Ludovic Orban:
„Lumea cunoaşte programul ‘Prima casă’ care a fost transformat în ‘O familie, o casă’ şi acum noi o să îi spunem ‘Noua casă’”
Surse articol: Capital / HotNews / Digi24
Descarcă Documentul Programului Noua Casă
Descarcă Documentul Proiectului Noua Casă (Click)
Despre Istoricul programului „Prima Casă”, fostul „O familie, o casă”, actualul „Noua Casă”
Este oficial, Iohannis a promulgat legea programului ,,Prima Casa”
Plafonul de garantare pentru prima casă e stabilit la 2 miliarde de lei
Programul Prima Casă rămâne valabil și în 2020. Care sunt schimbările?
Prima casă în 2020 – Schimbări aduse de senat: O familie, o casă
Programul Prima Casa 2019
Clujul, în topul județelor unde se cumpără locuințe prin credit