Noua casa 2022 a revenit. Ce trebuie să știi despre noul program?
Programul Noua casa 2022 are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe, prin contractarea unor credite garantate de statul român.
Pentru anul 2022, plafonul noua casă va fi de 1.5 miliarde de lei.
Care este valoarea și dobânda creditelor pentru noua casă în 2022?
Creditul se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:
- 66500 euro – pentru locuințele cu preț maxim de 70.000 euro (avans 5%)
- 119.000 euro – pentru locuințele cu preț maxim de 140.000 euro (avans 15%)
Dobânda pentru aceste credite este calculată în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adaugă marja fixă de maxim 2%.
Programul permite și achiziționarea unor proprietăți ce depășesc 70.000 sau 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.
Ce garanții și asigurări sunt prevăzute în programul noua casă 2022?
Garanțiile constau în ipotecă de rang 1 în favoarea băncii și a statului Român, asupra imobilului achiziționat prin credit, ipotecă imobiliară asupra soldurilor creditoare ale unor conturi deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii (valabil pe întreaga durată a finanțării), reprezentând contravaloarea primelor 3 rate din dobândă.
Asigurările sunt: asigurarea obligatorie a locuințelor (PAD) și asigurarea facultativă a imobilului, censionate în favoarea statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și a băncii, pe întreaga perioadă de creditare.
Durata maximă pentru credite este de 30 de ani.
Cine poate aplica în programul noua casă 2022?
În programul noua casă 2022 pot aplica persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos:
- persoane care nu dețin proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția, indiferent de modul prin care a fost dobândită
- persoane care dețin cel mult 1 locuință cu suprafață utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost achiziționate prin programu noua casă
Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat singur sau împreună cu partenerul de viață, dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate a programului.
Cât costă programul noua casă 2022?
Pentru a afla costurile exacte ale unui astfel de credit, toate informațiile pot fi solicitate de la bănci. Persoanele doritoare trebuie să fie pregătite să acopere financiar:
- avansul minim obligatoriu (5% sau 15% după caz)
- depozitul colateral (reprezintă valoarea primelor 3 rate de dobândă)
- dobânda – IRCC + maxim 2%
- taxe notariale + alte cheltuieli legate de cumpărarea casei
Ce ai de făcut pentru a aplica în programul noua casă 2022?
Informează-te bine în legătură cu programul noua casă 2022 din mai multe surse oficiale.
Mergi la bancă și află mai multe detalii în funcție de situația ta unică și despre actele de care ai nevoie pentru dosar.
Alege imobilul pe care dorești să îl achiziționezi (apelează la un consultant imobiliar de la Napoca Imobiliare pentru consultanță și intermediere a tranzacțiilor în Cluj și Oradea).
Citește și articolele mai vechi:
Programul Prima Casă devine NOUA CASĂ. Avantaje pentru cumpărători
Prima casă în 2020 – Schimbări aduse de senat: O familie, o casă