Este oficial, Iohannis a promulgat legea programului ,,Prima Casa”

Este oficial, Iohannis a promulgat legea care atribuie un caracter social programului ,,Prima Casa”. Cunoscutul program ,,Prima Casa” a fost modificat de către președintele statului în ,,O familie, o casa” prin Legea nr. 40/ 2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2009. Programul capătă astfel un caracter social având ca scop creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând unui grup vulnerabil și aducând de asemenea o serie de modificări importante.

Deși se pot contracta credite garantate de la stat ca în cazul programului pe care îl înlocuiește, vine de asemenea cu următoarele modificări:
,, d) la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei. La calculul acestei limite nu sunt luate în considerare beneficiile de asistență socială primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, dacă acestea duc la depășirea pragului de 4.500 lei;
e) pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei. În sensul prezentului program, se asimilează familiei și beneficiarul individual care la data solicitării creditului garantat în cadrul Programului are în întreținere unul sau mai mulți copii” conform site-ului https://lege5.ro/ .
De asemenea pe parcursul derulării contractului de credit, beneficiarul nu trebuie să dobândească separat sau împreună cu familia o cotă de peste ½ dintr-o locuință din mediul urban, excepție făcând cele dobândite prin moștenire. O altă modificare vizează o reducere procentuala cu 0,5 puncte a ratei dobânzii pentru familiile cu un singur copil și o reducere procentuala cu 1 punct pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
Creditarea pentru achiziția locuințelor pot fi garantate de către stat în procent de 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spenzele bancare. Pentru persoanele care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă, valoarea finanțării poate fi garantată în procent de 100% exceptând dobânzile, comisioanele și spenzele bancare.

Se anunță schimbarea pe parcurs a unor reguli, dar pentru dosarele depuse până la apariția programului ,, O familie, o casa” se vor aplica regulile programului pe care îl înlocuiește și anume ,,Prima Casa”, iar pentru dosarele depuse după modificările noului proiect se vor aplica noile reguli.
Citește și articolele mai vechi:
Prima casă în 2020 – Schimbări aduse de senat: O familie, o casă
Programul Prima Casă rămâne valabil și în 2020. Care sunt schimbările?
Surse: Economica / Lege5 / Imobiliare.ro