Piața imobiliară și exemplul Suediei, țara cu cele mai relaxate restricții

Suedia a fost țara care a aplicat o strategie mult mai relaxată, făcând apel la responsabilizarea cetățenilor, bazându-se puternic pe ideea de imunizare colectivă, comparativ cu alte state afectate de noul virus, care au adoptat măsuri extreme de distanțare socială instituind starea de urgență. Primul caz confirmat de COVID-19 s-a înregistrat pe 31 ianuarie, iar pe fondul restricțiilor relaxate până astăzi s-au înregistrat peste 25.000 de cazuri confirmate și doar ~4900 de persoane fiind declarate vindecate.
Numărul deceselor trece de 3000 de persoane. Dar în ciuda faptului că, restricțiile sunt mai relaxate, piața imobiliară suedeză a fost destul de afectată. O dată cu intrarea în trimestrul al doilea al acestui an, la nivelul tranzacțiilor active s-au înregistrat încetiniri semnificative, pe baza incertitudinilor privind zona chiriilor și a băncilor care au dat dovadă de prudență. Baza activă a investitorilor s-a redus în luna aprilie, comparativ cu primul trimestru al anului.
Segmentul Spațiilor comerciale
Segmentul spațiilor comerciale și a restaurantelor rămâne deschis, dar discuțiile dintre chiriași și proprietari cu privire la modalitatea realizării plăților pe viitor, odată cu intrarea într-o lună critică, în care creșterea numărului de falimente este iminentă în rândul micilor comercianți și al celor care activează pe sectorul horeca, sunt încă un subiect sensibil. Se pare că cei activi încă în piață sunt cei de pe segmentul magazinelor alimentare care caută noi locații.
În segmentul spațiilor de birouri s-au reluat vizionările, iar marea majoritate a proprietarilor pun la dispoziție alternativa vizionărilor online. Foarte mulți însă se plâng deoarece unii chiriași, majoritari fiind cei internaționali, nu și-au putut respecta prevederile contractuale privind plata chiriilor. S-au înregistrat situații de neachitare integrala sau de achitare a 50% din valoarea contractuală a chiriilor aferente trimestrului doi a acestui an. Specialiștii au înregistrat o restrângere a spațiilor de birouri și o adaptare a celor păstrate în rândul ocupanților. În ceea ce privește evoluția prețurilor și a tranzacțiilor, volumul s-a păstrat ridicat, pe parcursul lunii precedente, înregistrând circa 1,09 milioane de euro.
Această sumă reprezintă totuși o scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, deși multe tranzacții au fost încheiate înainte ca impactul COVID-19 să se resimtă foarte clar pe plan economic.
Totuși, datele aferente lunii trecute cu privire la prețurile locuințelor au înregistrat o creștere cu 1%. Metru pătrat în zona centrală din Stockholm și Malmo, înregistrează un prețul aproximativ de 8.663 de euro și de 3.027 euro. Intervalul ianuarie-martie, a înregistrat în ritm anual o creștere de 5%, iar comparativ cu lunile anterioare o scădere de 1%. Există predicții serioase de scădere privind segmentul rezidențial, cu aproximativ 4%, principalul factor fiind rata crescută a șomajului. Se pare că în ciuda datelor, guvernul suedez își va menține relaxarea până la sfârșitul anului a restricțiile impuse, comparativ cu celelalte state afectate.
Citește și: