Incertitudine pe piața imobiliară. Situația pieței în vremurile Covid-19

Cu toții putem observa că ne aflăm într-o stare de incertitudine pe piața imobiliară în vremurile Covid-19. Prețurile au în medie o tendință descendentă, cea mai amplificată fiind la chirii. Acest lucru este provocat de situația critică manifestată de coronavirus, împreună cu deciziile guvernamentale luate în prealabil pentru a preveni răspândirea lui masivă.
Piața imobiliară în vreme de pandemie
Este greu de estimat viitorul în condiții de incertitudine. Măsurile guvernamentale de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 sunt foarte dinamice și nimeni nu știe exact ce se va întâmpla de pe azi pe mâine. În mod clar, ceea ce știm este că până acum toate domeniile au fost afectate într-o oarecare măsură, deoarece reacția este în lanț.
Proprietarii de locuințe sunt tot mai reticenți în privința listării locuințelor, temându-se de scăderea prețurilor și totodată sunt îngrijorați de riscurile la care se pot expune lăsând persoane străine să le viziteze apartamentele. Unii proprietari continuă să spere că prețurile vor stagna până situația va deveni mai favorabilă și vor găsi un cumpărător, alții sunt nevoiți să scadă drastic prețul deoarece au nevoie urgent de bani.
Am observat în urma unor actualizări faptul că există proprietăți cărora prețurile au scăzut cu 500 – 1000 de euro dar am observat și scăderi mult mai semnificative de ordinul zecilor de mii de euro.
Proprietarii cumpărători amână să ia decizii finale. În momentul de față o mare parte din tranzacții sunt amânate, unele au loc datorită antecontractelor deja semnate însă chiar și în aceste situații dificile încă există oportuniști.
Dezvoltatorii se confruntă cu dificultăți mai mari deoarece pe șantierele de lucru munca de acasă nu-și are locul. S-au luat măsuri de protecție împotriva coronavirusului prin achiziționarea de mănuși de protecție și produse dezinfectante. De asemenea o mare parte din materialele folosite pentru construcții vin din import, iar în acest moment, transporturile în condiții normale sunt aproape imposibile, multe țări exportatoare de materiale fiind nevoite să își închidă granițele.
Agenții imobiliari se confruntă cu aceste situații și sunt nevoiți să se adapteze și să muncească mai mult pentru a păstra relațiile de colaborare cu clienții, sau sunt nevoiți să își încheie activitatea pe o perioadă nedeterminată.
Pentru moment putem spune că există încă o situație de stagnare pe piață, un moment în care lucrurile se mișcă lent deoarece oamenii așteaptă să vadă ce o să se întâmple, ce va fi mâine, peste o săptămână, peste o lună.
Despre prețurile chiriilor și Covid-19
Proprietarii de apartamente de închiriat se confruntă de asemenea cu o situație atipică. După atâția ani de creștere a prețurilor chiriilor în Cluj-Napoca, media ajungând mai mare decât în capitală, acum situația este diferită. Proprietarii sunt înțelegători, se mulțumesc cu un venit mai mic pentru o perioadă de timp deoarece chiriașii nu își vor putea permite să trăiască mult timp în vremuri de criză. Mai bine un venit mai scăzut decât nimic. Până la finalizarea perioadei Covid-19, prețurile la chirii sunt reduse chiar și cu 50%. Pot exista chiar și momente de tensiune între proprietari și chiriași din cauza plăților întârziate sau amânate.
Chiriașii sunt stresați în proprorție de 90% de plata chiriei pentru aceste zile și pentru următoarele luni. Indiferent de statutul persoanei, fie ea chiriaș sau proprietar, ambele părți ar vrea să negocieze pentru a reduce riscurile.
Recomandări eficiente de negociere a chiriei pentru perioada de risc
Strategii în vederea negocierii pentru reducerea chiriei:
- cerere suspendare a plății chiriei către proprietar pentru perioada de urgență și încă 1 lună;
- cererea reducerii chiriei cu 50% pe perioada situației de urgență + încă 1 lună;
- cerere amânare a plății chiriei pe perioada situației de urgență + încă 1 lună și creșterea prețului chiriei pentru perioada contractuală rămasă, astfel încât proprietarul să își poată recupera integral banii. În cazul în care perioada contractuală rămasă e prea scurtă, se poate extinde chiria.
Recomandări în negociere:
- evitarea notificărilor în scris care să facă apel la forță majoră deoarece există riscul intrării în istanță, pierdere de timp și de bani;
- încercarea unei abordări empatice, personale și directe (videocall);
- folosirea unor elemente vizuale pentru argumentarea situației critice în care vă aflați.
Proprietarii care nu au fost apelați încă de chiriași în vederea renegocierii chiriei trebuie să ia inițiativă:
- reeșalonarea plății chiriei din aceste luni de urgență pentru perioada de după astfel încât până la finalizarea contractului de închiriere să se recupereze integral toți banii;
- în cazul în care nu există un acord amiabil din partea chiriașului, se poate reduce chiria pentru o perioadă scurtă de timp cu un procent de 50%;
- suspendarea chiriei pentru o perioadă de 2-3 luni și recuperarea acesteia în lunile rămase din perioada contractuală.
Evident, acestea sunt doar câteva recomandări care pot să ajute ambele părți să ajungă la o înțelegere. Este important ca în această perioadă proprietarii și chiriașii să fie înțelegători și să se pună în situația celuilalt. Cazurile sunt particulare și situațiile diferă pentru fiecare chirie. Atât proprietarii cât și chiriașii se pot inspira din aceste recomandări și pot crea soluții pentru rezolvarea problemelor astfel încât fiecare să iasă mulțumit în final. Important este ca aceste lucruri să fie discutate și aplicate din timp din cauza incertitudinii din punct de vedere economic ce ne așteaptă pentru următoarele luni.
Oportunități de investiție
Cu toții am auzit de criza financiară din 2008. În vremuri de criză când oferta de imobile date spre vânzare depășește cererea, acest lucru reprezintă oportunitate ideală de a investi în imobiliare. Deși prețurile scad pentru o perioadă de timp, acestea vor începe din nou să crească până în momentul în care se va ajunge din nou la un „boom” pe piață. Cert este faptul că pe perioadă lungă prețurile imobiliarelor se depreciază foarte greu sau chiar deloc. Un teren poate fi oricând o sursă de venit dacă este exploatat cum se cuvine. Un spațiu de închiriat (birou, apartament, spațiu comercial) poate genera o sursă de venit pasiv dacă este dat spre închiriere. De asemenea, orice proprietate poate fi la rândul ei vândută mai departe, iar șansele ca bilanțul să iasă negativ sunt reduse.
În concluzie, piața imobiliară încă reprezintă una dintre cele mai stabile surse pentru investiții, comparativ cu industria bursieră, HoReCa etc.
Napoca Imobiliare vă este alături în continuare!
Chiar dacă ne aflăm într-o situație critică care ne ține la distanță, echipa Napoca Imobiliare vă este alături. Puteți apela în continuare cu încredere la serviciile noastre! 💯✅
Contact: Click Aici
Citește și: