Nivelul chiriilor la inceputul anului 2019

Cluj-Napoca se mentine in top
La fel ca în trimestrul anterior, piaţa închirierilor de apartamente s-a menţinut, în primul pătrar din 2019, la un nivel stabil din punctul de vedere al preţurilor solicitate de către proprietari. Și pe acest segment de piaţă, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri medii – aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 și 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 de euro pe lună. O ușoară scădere a pretenţiilor proprietarilor a avut loc în București, unde preţul mediu solicitat pentru o locuinţă similară a ajuns la 360 de euro pe lună (faţă de 370 de euro pe lună).

Care a fost media in centrele universitare din Romania?
La începutul acestui an, și chiriile medii din Iași și Timișoara, alte centre universitare importante, au rămas, practic, la un nivel constant. În aceste două orașe, un apartament de același tip, cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 50 și 60 de metri pătraţi, costă, în medie, 300 de euro pe lună (la fel ca în trimestrele anterioare). Și în Brașov, valoarea medie de închiriere pentru o asemenea proprietate s-a menţinut la o valoare de 310 euro pe lună.

Unde se observa o stabilitate a pietei?
În ciuda unor mici variaţii pe alocuri, stabilitatea pieţei închirierilor poate fi observată și în reședinţele de judeţ cu cele mai accesibile chirii. În Drobeta Turnu-Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 155 de euro pe lună (în ușoară creștere de la 150 de euro pe lună), în vreme ce un chiriaș va trebui să scoată din buzunar 170 de euro pe lună în Reșiţa și, respectiv, în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut). Pe de altă parte, un apartament bicameral va costa 175 de euro pe lună în Zalău (în scădere de la 180 de euro pe lună) și, respectiv, 176 de euro pe lună în Sfântu Gheorghe.
Sursa: Analize Imobiliare și Imobiliare.ro
