Evolutia pietei imobiliare clujene, trimestrul II
Cluj-Napoca, un oras cu potential
Piata imobiliara clujeana este una foarte activa si dinamica. Cluj Napoca este unul dintre cele mai mari centre universitare din tara, cu un potential economic peste media altor orase.
Factorii care au influentat piata imobiliara
Al doilea trimestru din anul 2018 a adus modificari care au influentat cursul firesc al pietei imobiliare. Factorii care au dus la modificare pietei imobiliare au fost :
- micsorarea fondurilor programului Prima Casa ;
- cresterea indicelui Robor;
- instabilitatea economica si legislativa.
Se asteapta o stabilizare
In aceasta perioada potentialii cumparatori isi intarzie decizia de a cumpara, asteptand ca preturile sa scada, sau optand pentru inchirierea unei locuinte. Datorita instabilitatii economice si legislative proprietarii retrag momentan apartamentele de la vanzare, asteptand o stabilizare a pietei.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, la nivel national preturile au avut o usoara tendinta de scadere. Aceasta tendinta de scaderea a preturilor s-a simtit cel mai puternic in Cluj Napoca, care in celelalte perioade a inregistra preturi mai ridicate decat in capitala. Momentan in Cluj Napoca pretul mediu de vanzare se situeaza in jurul valorii de 1510 euro pe metru patrat util.
In prima parte din anul 2018 au fost vandute 300.432 de imobile, cu 6,2% peste nivelul inregistrat in prima parte din 2017.
Topul cartierelor cu cele mai mari preturi este cam la fel ca in perioada similara a anului trecut. Apartamentele din zona Ultra centrala si Centrala depasesc pragul de 1700 euro pe metru patrat util. In cartierul Plopilor apartamentele ating aceeasi valoare ca si cele din centrul orasului.
Urmatoarele zone in topul celor mai scumpe cartiere clujene sun Gheorgheni si Andrei Muresanu cu preturi de 1600 euro pe metru patrat. In zona de Marasti, Intre Lacuri pretul mediu de vanzare se situeaza la 1560 euro pe metru patrat, iar in Zorilor pretul pe metru patrat este de 1540 euro.
In zonele de la periferia orasului, Floresti, Baciu, Someseni pretul pe metru patrat util este sub 1000 euro.
Chiar daca traversam o perioada de instabilitate, piata imobiliara este intr-o continua evolutie si dezvoltare. Potentialii clienti sunt bine pregatiti, inteleg rolul pe care il are un amplasamnet bun sau prestigiul unei zone in stabilirea pretului cerut pentru o proprietate.
Sursa grafice : www.imobiliare.ro