Piata imobiliara in recuperarea declinului din perioada recesiunii
Ce zic graficele?
Nu mai este un secret pentru piata imobiliara faptul ca diferenta dintre piata clujeana si cea a capitalei a crescut simtitor incepand cu anul 2015.
Clujul ocupa primul loc
Pretul apartamentelor a crescut pana la 1460 de euro pe metru patrat util. Acest lucru inseamna o marja anuala de crestere a pretului mediu solicitat de vanzatori cu 18,9%, conform datelor oferite de Analize Imobiliare. Clujul urca pe locul intai in topul clasamentului national al celor mai mari preturi medii solicitate de vanzatori. La baza acestei cresteri sta piata autohtona cu numeroase cereri de locuinte si nu in ultimul rand, achizitii cu resurse proprii.
Un boom de creștere
Clujul isi consolideaza pozitia in acest sens. Cu atat mai mult cu cat, dintre marile orase, Bucurestiul a inregistrat in anul 2017 cel mai mic avans, respectiv 7,7%. Astfel, s-a ajuns la o medie de 1250 de euro pe metru patrat util. Grav afectati de scumpirile din perioada de boom si apoi de caderile uriase de preturi in perioada de criza sunt vanzatorii. Cei din Bucuresti par sa fie mai precauti atunci cand vine vorba de preturi. Si in celelalte centre regionale au crescut preturile solicitate de vanzatori, fata de ultimul trimestru al anului 2016.
Cele mai spectaculoase cresteri
Ritmul scumpirilor s-a mai atenuat in ultimul trimestru al anului 2017. In capitala Transilvaniei, consemnandu-se o variatie de 3,7% in aceasta perioada. Cartierele cu cele mai spectaculoase cresteri in perioada amintita sunt :
Cele mai mici marje de crestere s-au inregistrat in urmatoarele cartiere :
Topul cartierelor rezidentiale
De remarcat faptul ca evolutia pietei in ultimul sfert al anului 2017 nu a adus o schimbare in topul cartierelor rezidentiale. Astfel, cele mai costisitoare unitati locative sunt situate tot in zona centrala si ultracentrala a orasului (1690 euro pe metru patrat util). Preturile au scazut treptat, in functie de zona, pana la 1500 euro pe metru patrat util. O surpriza a clasamentului fata de ultimul trimestru al anului trecut o constituie apartamentele din cartierul Zorilor. Acestea depasesc ca pret in acest moment pe cele din zona Gheorgheni – Andrei Muresanu.
Unde se situeaza cartierul Floresti?
Unitatile locative mai ieftine nu au disparut de tot din peisajul imobiliar clujean. Astfel, in zona Floresti si Baciu, pretentiile vanzatorilor se afla sub pragul de 1000 de euro pe metru patrat util. Intr-o continua crestere totusi fata de al treilea trimestru al anului trecut. Acum pretul este de 830 de euro pe metru patrat util in zona Floresti fata de 790 euro pe metru patrat util. Iar acum pretul este de 970 de euro pe metru patrat util fata de 950 de euro pe metru patrat util in zona Baciu.
Sursa : www. imobiliare.ro