OUG 16/2022 și noile modificări de TVA pentru locuințe

Ce modificări de TVA pentru locuințe vizează noul act normativ?
Potrivit Ordonanței Guvernamentale 16/2022, Codul Fiscal adaugă noi modificări de TVA pentru locuințe. Prin urmare, valoarea de 5% a TVA-ului se va aplica pentru livrarea locuințelor ce au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, inclusiv terenurile pe care sunt acestea construite, care nu depășesc valoarea de 600.000 lei, cumpărate de către persoane fizice, fie doar de acestea, fie în colaborare cu alte persoane fizice sau una singură.
Actul normativ prevede ca orice persoană fizică își va putea achiziționa individual sau împreună cu o altă persoană fizică/alte persoane fizice, doar o singură locuință ce trebuie să aibă o valoare de maxim 600.000 lei cu cota redusă de 5%.
Reglementările vor intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2023. Așadar, reducerea de 5% se va aplica doar în cazul unei singure locuințe cumpărate.
Ce prevederi are legislația actuală?
La momentul actual, în Codul Fiscal există reglementarea conform căreia reducerea TVA-ului se face în cazul locuințelor ce au o suprafață utilă de maximum 120 mp, dar, diferența față de noile reglementări constă în faptul că de la suma maximă actuală, de 450.000 lei, se va ajunge la pragul de 600.000 lei, din ianuarie 2023. Și în cazul de față, la locuințe se adaugă exclusiv anexele gospodărești, împreună cu terenurile pe care acestea au fost construite.
Un alt aspect de diferențiere între modificările ce vor intra în vigoare din 2023 și cele actuale ale Codului Fiscal, constă în faptul că la momentul actual, nu se impune o limită a locuințelor cumpărate cu valoarea acestui TVA, așa cum prevede noul act normativ, unde se poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă a TVA-ului.
Ce prevederi vor exista în noul act normativ?
Începând cu 1 ianuarie 2023, de cota redusă de TVA de 5% locuințe se poate aplica și în următoarele situații ale locuințelor:
- Locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești și inclusiv terenul pe care acestea sunt construite, să nu depășească valoarea de 700.000 lei, dar care să depășească suma de 600.000, exclusiv taxa de valoare adăugată. Acestea pot fi achiziționate de către persoane fizice individual sau împreună cu alte persoane fizice, dacă până la 1 ianuarie 2023 au încheiat acte juridice ce au scop plata în avans a locuinței;
- Locuințele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești și inclusiv terenul pe care acestea sunt construite, să nu depășească suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată. Acestea pot fi achiziționate de către persoane fizice, iar reducerea TVA-ului se va face doar dacă până la 1 ianuarie 2023 au încheiat acte juridice ce au ca scop plata în avans a locuinței.
Tot începând cu data de 1 ianuarie 2023, vor intra în vigoare și alte modificări ale Codului Fiscal, conform cărora contractul de închiriere se va înregistra obligatoriu la Fisc. În prezent, contractele de închiriere se consideră valide din momentul în care ambele părți au semnat. În ceea ce privește documentația necesară pentru procesul de înregistrare, aceasta nu va fi voluminoasă, spre încântarea tuturor.
Procesul de achiziționare sau vânzare a unui imobil va fi întotdeauna mai ușor alături de o agenție imobiliară de top!
Citește și:
Investiții imobiliare de succes în vremuri de criză
5 motive pentru a colabora cu o agenție imobiliară
Sursa: just.ro