Drepturile proprietarilor de imobiliare și îndatoririle lor

În acest articol vom discuta despre principalele drepturi pe care le au proprietarii de imobiliare cât și despre îndatoririle pe care aceștia le au. Este important ca fiecare proprietar de imobil să își cunoască drepturile și îndatoririle pentru a nu avea probleme. Totodată, cunoașterea lor diminuează riscurile pe care le pot întâmpina în cazul închirierii casei sau apartamentului.
Obligațiile proprietarului de imobiliare
Proprietarul este obligat să accepte accesul în apartamentul său, unui reprezentant al asociaței în cazul în care acesta are de efectuat o verificare/inspecție în cazul în care trebuie efectuate reparații/înlocuiri ale unor elemente din proprietatea comună, iar singurul acces la ele are loc doar din respectivul apartament.
Proprietarul nu poate efectua modificări ale aspectului proprietății comune fără acordul asociației de proprietari.
Proprietarul este răspunzător de stricăciunile din proprietatea comună cauzate de chiriași sau persoane care acționează în numele său, inclusiv acesta.
Proprietarul are obligația de a depune declarația unică în termen de 30 de zile de la semnarea contractului, oricând în timpul anului. Plata pentru impozitul pe venituri din chirii se plătește până în data de 25 mai a anului următor.
Proprietarul are obligația să predea imobilul în condiții corespunzătoare și să intervină cu reparații în cazul în care este nevoie (ex: în cazul în care sunt defecțiuni la centrala termică, probleme cu presiunea apei etc.) în cel mai scurt timp posibil.
Locatorul trebuie să anunțe chiriașul din timp dacă dorește să mărească prețul chiriei.
Locatorul răspunde pentru orice viciu care aduce prejudicii locatarului și poate fi obligat la daune-interese, înafara de cazul în care dovedește că nu le-a cunoscut și, potrivit împrejurărilor, nu era dator să le cunoască.
Drepturile proprietarului de imobiliare
Proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări apartamentului său atâta timp cât nu pune în pericol integritatea structurală a clădirii (ex: nu are voie să dărâme un zid sau stâlp de susținere)
Proprietarul are dreptul să primească chiria în condițiile stipulate în contractul de închiriere dintre el și chiriaș.
Proprietarul are dreptul de a controla chiriașul lunar sau ori de câte ori este nevoie, însă doar de față cu chiriașul (locatorul nu poate pătrunde în apartament/casă fără acordul chiriașului pe durata contractului).
Știai că:
- nu mai este necesară semnarea contractului de închiriere la notar
- contractul de închiriere este perfect valabil atâta timp cât are semnătura originală a celor două părți implicate (locator și locatar)
- locator = proprietar de locuință dată înspre închiriere
- locatar = chiriaș / persoană care locuiește în proprietate fără să o dețină
- în urma obținerii de venituri din cedarea folosinței a până la 5 imobile, suma câștigată totală trebuie introdusă în declarația unică și i se va scădea automat o cotă de 40% pentru cheltuieli forfetare și va fi impozitată cu 10%.
Citește și:
Proprietari vs chiriasi Drepturi vs obligatii
Sursă informații: lege5.ro