Drepturile proprietarilor de imobiliare și îndatoririle lor
Drepturile și obligațiile proprietarilor de imobiliare: Ce trebuie să știi
În acest articol, discutăm despre principalele drepturi și obligații ale proprietarilor de imobiliare. Este esențial ca fiecare proprietar de imobil să-și cunoască bine drepturile și îndatoririle pentru a evita eventualele probleme legale sau conflicte. Cunoașterea acestor aspecte reduce riscurile asociate cu închirierea unei proprietăți.
Obligațiile proprietarilor de imobiliare
Proprietarul trebuie să permită accesul unui reprezentant al asociației de proprietari în apartament pentru verificări sau reparații la elementele comune. Acest lucru este necesar mai ales dacă singura cale de acces se află în apartamentul său.
De asemenea, proprietarul nu poate modifica aspectul proprietății comune fără acordul asociației de proprietari. Este responsabil pentru orice daune aduse proprietății comune de către chiriași sau alte persoane care acționează în numele său.
Pe lângă acestea, proprietarul are obligația de a depune declarația unică în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de închiriere. Impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit până la 25 mai a anului următor.
În plus, proprietarul trebuie să predea imobilul în condiții bune și să efectueze reparațiile necesare în cel mai scurt timp. Dacă dorește să mărească chiria, este obligat să anunțe chiriașul din timp. De asemenea, locatorul este responsabil pentru orice vicii ascunse care aduc prejudicii locatarului.
Drepturile proprietarilor de imobiliare
Proprietarul poate aduce îmbunătățiri apartamentului său atâta timp cât acestea nu afectează integritatea structurală a clădirii. De asemenea, are dreptul să primească chiria în condițiile stipulate în contractul de închiriere și poate controla periodic imobilul, dar doar în prezența chiriașului.
Știai că:
- Nu este necesară semnarea contractului de închiriere la notar.
- Contractul de închiriere este valabil atâta timp cât are semnătura originală a locatorului și locatarului.
- Veniturile din cedarea folosinței a până la 5 imobile trebuie incluse în declarația unică, din care se scade automat o cotă de 40% pentru cheltuieli forfetare și se impozitează cu 10%
Citește și:
Proprietari vs chiriasi Drepturi vs obligatii
Sursă informații: lege5.ro