Retrospectiva tranzacțiilor imobiliare din Cluj Napoca în anul 2016
Sa privim in urma!
Pentru că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul anului 2016 , putem să privim retrospectiv asupra anului care trece. Astfel putem realiza o analiză comparativă a pieței imobiliare din anul acesta față de perioada precedentă. Putem spune cu siguranţă că anul acesta a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Ba mai mult, ca a avut loc o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în zone ale orașului cu potențial dezvoltat.
Cluj-Napoca cea mai scumpa piata rezidentiala
La momentul actual , în orașul Cluj Napoca există potrivit indicelui Imobiliare.ro, cea mai scumpă piață rezidențială a țării. Conform statisticilor, la sfârșitul primăverii , prețul solicitat de vânzători ajunsese la 1.209 euro pe metru pătrat util. O valoare cu 13,9% mai mare decât cea valabilă anul trecut , în mai 2015, respectiv 1.061 de euro pe metru pătrat.
Crestere pe toate planurile
În ceea ce privește cererile, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători. Acest lucru este confirmat de faptul că orașul din inima Transilvaniei este unul dintre cele mai importante centre universitare, culturale, medicale și economice din țară. Proiectele imobiliare care se demarează în oraș sunt susținute de creșterea demografică cât și de evoluția sectorului comercial . Dezvoltarea imobiliară constituie prioritatea principală a investitorilor de orice natură. Specialiștii spun că județul Cluj ocupă un loc fruntaș la acordarea de credite pentru cumpărarea de locuințe sau de spații de birouri.
Efectul programului Prima Casa
Programul Prima Casă a facilitat creșterea numărului cumpărătorilor,printr-o cerere record din partea cumpărătorilor fapt ce a dus la epuizarea rapidă a plafonului alocat inițial, oficialii statului fiind nevoiți să opereze ulterior trei suplimentări de fonduri. Apartamentele de lux, ultima tendinţă în zona mall-urilor, sunt construite în mare viteză, preţurile de vânzare trecând de 200.000 de euro pentru un penthouse, chiria lunară depășind și suma de 750 de Euro pentru un astfel de imobil.
Ce cartier e pe primul loc in topul celor mai ridicate preturi?
Specialiştii în imobiliare spun că pe strada Bună Ziua s-a construit foarte mult în ultimii ani . Lucru demonstrat și de valoarea tranzacțiilor ce sunt estimate la peste 13,8 milioane euro. Însă pe primul loc în ceea ce privește prețul ridicat al imobilelor se află cartierele Andrei Mureșanu și zona centrală unde prețul pe metru pătrat a ajuns și până la 1200 Euro ca medie anuală. De asemenea , alte zone atractive pentru potențialii dezvoltatori imobiliari sunt zonele periferice,precum și cartierele noi aflate în continua extindere: Europa, Borhanci, Iris, Faget.
Care a fost numarul tranzactiilor in Cluj-Napoca?
Statisticile menționează faptul că in Cluj Napoca au fost realizate un numar de peste 7000 de tranzacții. Acestea avand o valoare totală de peste 350 milioane euro.
Potrivit analizei specialistilor, am marcat poate cel mai bun an al pieţei imobiliare locale din 2008 până în prezent. Putem doar să sperăm și să ne dorim ca anul care vine sa fie cel puțin la fel de prosper în ceea ce privește piața imobiliară.
ÎNDRĂZNEȘTE! Și în anul 2017 CHEIA CASEI TALE te așteaptă LA NOI!