Pas cu pas: cum să cumperi o locuință prin credit ipotecar
Un pas important din viața fiecărei persoane este achiziționarea unei locuințe pe care urmează să o numească „acasă”. Însă înainte de a alege tipul de credit, este bine să pui pe foaie toate informațiile pentru a lua cele mai bune decizii. Iată cum să cumperi o locuință prin credit ipotecar.
Informații generale despre creditul ipotecar
În mare, creditul ipotecar reprezintă un împrumut pe o perioadă de timp (cel mai des 30 de ani), unde este necesară garantarea acestuia, de obicei cu imobilul în sine. Avansul pentru creditele ipotecare variază de la 15% până la 35% din prețul de achiziție.
Fă-ți un calcul cu toate cheltuielile
După cum am menționat și mai sus, creditul ipotecar este garantat de imobilul achiziționat, astfel, neplata ratelor va duce la preluarea de către instituția bancară a locuiței.
Trebuie făcut un calcul foarte amănunțit, pentru a avea în față toate cheltuielile lunare sigure, dar și cele neprevăzute (precum îmbolnăvirea, concedierea etc.). Astfel, rata lunară trebuie calculată împreună cu toate celelalte cheltuieli.
Stabilește o întâlnire cu un specialist în credite ipotecare și află cum să cumperi o locuință prin credit ipotecar
Fie că apelezi la un broker ipotecar sau la o bancă, o persoană specializată în acest domeniu îți va da cele mai bune sfaturi, concret pentru situația ta. După această discuție, dacă vei fi de acord cu toate cele menționate de specialist, poți merge la primul pas spre aprobarea creditului ipotecar.
Preaprobarea creditului
Acest prim pas spre aprobarea creditului presupune evaluarea veniturilor tale de către bancă prin intermediul ANAF. Mai exact, se vor avea în vedere:
- Vechimea la curentul loc de muncă să fie mai mare de 3 luni;
- Tipul de contract de angajare să fie încheiat pe o perioadă nedeterminată;
- Posibilitatea achitării unui avans din valoarea achiziției.
Acesta este un pas decisiv, deoarece există posibilitatea unui răspuns negativ din partea băncii. Însă dacă acesta este pozitiv, trebuie avut în vedere faptul că valabilitatea preaprobării creditului este între 30 și 120 de zile, în funcție de bancă.
Urmărirea anunțurilor imobiliare și vizualizarea imobilelor
Căutarea unei locuințe perfecte poate dura destul de mult timp, deoarece criteriile de căutare pot fi multe. Însă este mai bine să cauți mai mult, decât să investești într-un imobil nepotrivit pentru tine. Ține minte, achiziționarea acestuia este una pe termen lung.
Pentru o consiliere de calitate, apelează cu incredere la consilieri noștri. Află aici care sunt cele mai potrivite oferte imobiliare pentru tine.
Semnarea antecontractului
După ce ai descoperit locuința perfectă pentru tine, urmează semnarea antecontractului.
Scopul antecontractului este acela de a garanta vânzătorului faptul că ești interesat în achiziționarea imobilului și garanția acestuia că și el este 100% sigur pe această tranzacție.
Antecontractul se va încheia în prezența unui notar, unde cumpărătorul va oferi un avans stabilit de comun acord. Acest avans va fi menționat și în document.
Evaluarea apartamentului de către bancă
După semnarea antecontractului, este momentul ca banca să evalueze imobilul de către o persoană din partea băncii. Acesta va avea în vedere următoarele:
- Anul construcției;
- Instalațiile sanitare, de încălzire și electrice;
- Prezența și starea anexelor (dacă este cazul);
- Locația propriuzisă.
Aprobarea creditului ipotecar și semnarea contractului
Împreună cu toate documentele imobilului și cu rezultatele evaluareii făcută de către bancă, urmează aprobarea creditului, ce durează câteva zile. De abia după aprobarea creditului ipotecar, se va putea semna contractul de vânzare-cumpărare.
De aici, vor urma și mai multe documente de semnat, printre care întăbularea, înscrierea la Administrația Financiară, modificarea contractelor de utilități, însă ce a fost mai greu, a trecut. În scurt timp te vei putea bucura de noua ta casă.
Este un proces lung, ce necesită multă răbdare, însă satisfacția finală va fi peste așteptări.
Care este părerea ta despre acest proces de cumpărare a unei locuințe prin credit ipotecar? Spune-ne părerea ta în comentarii.
Citește și:
Credit Prima casa vs. Creditul ipotecar
Contractul de vanzare – cumparare