Programul Prima Casă rămâne valabil și în 2020. Care sunt schimbările?
Cu siguranță ai auzit până acum de programul guvernamental Prima Casă – acesta facilitează accesul celor interesați la cumpărarea sau construirea unei locuințe prin intermediul unor credite garantate oferite de către stat.
Ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, a declarat luni că programul „Prima Casă” se va desfășura în continuare și în 2020, iar bugetul alocat va rămâne identic cu cel din anii trecuți.
„Prima Casă există, funcționează, are plafon două miliarde de lei, nu e nicio problemă și nu se oprește. Poți depune dosar pentru Prima Casă. Dacă sunt probleme, sunt cu unele bănci, care poate au renunțat la program, dar nu din partea noastră. Din partea noastră, plafonul este două miliarde de lei și există și Hotărârea de Guvern. Nu este nicio problemă la Prima Casă. Programul funcționează. Și nu am schimbat nici criteriile deocamdată”, a spus Florin Cîțu, citat de Ziare.com.
Miercuri, 29 ianuarie, a fost publicat Ordinul Ministerului Finanțelor Publice 102/2020 în monitorul oficial care stabilește comisioanele utilizate în acest an:
- comisionul unic de analiză: 0.15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii (la fel ca anul trecut)
- comisionul de gestiune a garanțiilor se reduce de la 0.45 la 0.4% pe an, calculat din soldul garanției statului.
Care este finanțarea în programul Prima Casă în 2020?
Persoanele interesate pot construi sau cumpăra locuințe cu ajutorul finanțării de la stat:
- pentru achiziție de locuințe vechi: prețul de achiziție al locuinței e de maxim 60.000 euro; valoarea finanțării garantate este de 57.000 euro;
- pentru achiziție de locuințe noi: prețul de achiziție al locuinței este de maxim 70.000 euro, valoarea finanțării garantate fiind de 66.500 euro;
- pentru construcția locuințelor individuale: valoarea maximă a construcției e de 75.000 euro iar valoarea finanțării garantate de maxim 71.250 euro;
Cui se adresează programul Prima Casă?
Programul se adresează în special tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani care doresc să își achiziționeze propria locuință pentru a scăpa de chirii.
Care sunt condițiile de creditare?
Împrumuturile vor fi acordate doar în lei. Rata dobânzii nu are voie să depășească ROBOR la 3 luni + 2% marja băncii. Comisionul de garantare în valoare de 0.45% pe an se aplică la 50% din sold pentru locuințe noi și 40% pentru cele vechi.
Nu există comisioane pentru rambursarea anticipată a creditului.
Creditul poate fi accesat pe o perioadă de maxim 30 de ani, iar împrumutul poate fi luat pe minim 3 ani.
Alți termeni pentru aplicare:
- cetățenie română;
- aplicantul nu are voie să fi deținut sau să dețină în prezent o locuință cu suprafață utilă mai mare de 50 mp, cu excepția locuințelor dobândite prin moștenire;
- să nu fie alt credit ipotecar în derulare sau să nu fi fost accesat deja creditul prima casă în trecut;
- să cumpere sau să construiască o locuință cu ajutorul împrumutului;
- să achite avansul minim;
- să constituie un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni;
- să respecte anumite condiții salariale;
Ce se întâmplă cu programul „O familie, o Casă?
Cât despre programul „O familie, O casă” , propus de guvernul PSD în 2019, nu s-a luat nicio decizie.
Citește și Programul Prima casă 2019
Creditul prima casă vs creditul ipotecar
Sursa cifre: Avocatnet.ro