Schimbarea Destinației Imobilului: Ghid Complet și Acte Necesare
Schimbarea destinației imobilului este un proces important pentru cei care doresc să transforme locuința într-un spațiu comercial, de birouri sau altă utilizare. După achiziționarea unui imobil, pot apărea situații în care proprietarii își doresc modificarea destinației inițiale a acestuia pentru a-l adapta noilor nevoi sau oportunități.
Spațiile Comerciale la Parterul Blocurilor
Multe spații comerciale sunt situate la parterul blocurilor de locuințe. Pentru a transforma un apartament într-un spațiu comercial, nu sunt suficiente doar amenajările interioare. Este necesar să efectuezi și modificările legale, astfel încât apartamentul să fie oficial declarat ca spațiu comercial și să obții autorizațiile necesare.
Tipuri de Construcții și Destinația Lor
Construcțiile sunt clasificate în funcție de destinația lor. De exemplu:
- CL pentru locuințe.
- CAS pentru construcțiile administrative și social-culturale.
- CIE pentru construcțiile industriale și edilitare.
- CA pentru construcțiile anexe.
Această clasificare este esențială atunci când vrei să schimbi destinația imobilului tău.
Din Apartament în Spațiu Comercial
Dacă transformarea apartamentului în spațiu comercial nu implică modificări structurale, procesul este mai simplu. Trebuie doar să declari spațiul ca punct de lucru și să obții acordul vecinilor și al Asociației de Proprietari. Este obligatorie obținerea unui certificat de urbanism, realizat pe baza unui proiect elaborat de un proiectant autorizat.
Schimbarea Descrierii Imobilului
Odată cu schimbarea destinației imobilului, va trebui să actualizezi și descrierea acestuia. De exemplu, un apartament transformat în spațiu comercial va avea specificații diferite. Nu se va mai vorbi despre camere precum dormitor sau living, ci despre spații de birouri, recepție etc.
Acte Necesare pentru Schimbarea Destinației
Pentru finalizarea schimbării destinației imobilului, vei avea nevoie de următoarele documente:
- Certificatul de la Primărie care atestă schimbarea destinației.
- Extrasul de Carte Funciară.
- Actele de identitate ale proprietarilor.
- Schițele imobilului, dacă acestea sunt disponibile.
Aceste documente sunt esențiale pentru a asigura legalitatea și corectitudinea procesului de schimbare a destinației.
Vezi aici oferta Napoca Imobiliare!
Napoca Imobiliare
26 noiembrie 2018 @ 12:51
Buna ziua, pentru a schimba destinatia unor spatii existente fara realizarea altor modificari sau lucrari de constructie este nevoie doar de eliberarea certificatului de urbanism pe baza urmatoarelor documente:
– cerere tip
– taxa certificat urbanism
– act de proprietate legalizat
– plan de situatie de la B.C.F.
– declaratie notariala, pe propria raspundere, ca imobilul nu face obiectul vreunui litigiu aflat pe rolul instantelor judecatoresti
– memoriu tehnic pentru schimbarea destinatiei si planuri releveu cu situatia existenta si releveu cu noua destinatie intocmite, semntate si stampilate de arhitect;
– acordul tuturor locatarilor (tabel cu nume, prenume, act identitate – serie, numar si semnaturi (original) pentru locuinte colective
– declaratie notariala ca semnaturile din tabelul respectiv sunt autentice pentru locuinte colective
– acordul Asociatiei de Proprietari, stampilat pentru locuinte colective Sau acordul legalizat al vecinilor in cazul locuintelor unifamiliale pentru schimbarea de destinatie propusa
16 ianuarie 2020 @ 21:48
Ma interesează daca se poate modifica in acte din spațiu de birou in apartament .
Mulțumesc!
25 martie 2023 @ 16:02
Buna ziua,
In blocul in care locuiesc sunt cel putin cinci cabinete medicale, unul fiind numit chiar clinica, care potrivit inscrierii in cartea funciara, figureaza apartamente.
In ciuda faptului ca au autorizateie de construire, functionare, contracte separate pentru utilitati, schimbarea de destinatie nu a fost facuta in cartea funciara.
Cum poatea asociatia de proprietari sa ii determine sa faca schimbarea de destinatie?
Primari de sector care emite autorizatie de functionare, probabil periodic nu are obligatia sa le solicite schimbarea de destinatie?
2 noiembrie 2023 @ 11:52
Buna ziua! Daca intr-adevar exista autorizatie deja emisa inseamna ca in acel moment nu era obligatorie destinatia de spatiu comercial (desi nu prea e posibil), fie autorizatia nu exista. Un avocat specializat va poate indruma.Se poate face o sesizare in vederea unui control de catre autoritati pentru a verifica legalitatea functiinarii.
2 noiembrie 2023 @ 10:57
Buna ziua. Doresc deschiderea unui after school la parterul casei, aprox 70mp. La primarie mi s a cerut pentru avizul de functionare cartea funciara in care sa apara acei 70 mp ca si spatiu comercial, nu locuinta. Dar tot ei imi spun ca nu mi pot da nicio hartie in acest sens pentru a putea face modificarea la cartea funciara, deoarece PUG ul zonei nu permite modificarea destinatiei locuinta in locuinta cu spatiu comercial..cu toate ca in zona exista magazine comerciale la parterul caselor!!! Acceasi zona. Imi puteti spune, va rog ce pot face? Va multumesc
2 noiembrie 2023 @ 11:46
Buna ziua! Este necesar sa apelati la un arhitect care sa verifice informatiile la primarie pe baza PUG-ului. Acesta o sa va indrume exact. Practic dvs.trebuie sa schimbati destinatia casei total sau partial. E nevoie de un dosar care vi-l pregateste arhitectul.