Preturile apartamentelor vechi, mai mari decat cele noi
Motivul cresterii
Piata imobiliara din ultimii ani se afla intr-o continua crestere si dezvoltare. In ceea ce priveste ritmul preturilor, acesta este unu accelerat. Motivul principal pentru aceasta crestere este datorat in primul rand cresterii nivelului de trai. Veniturile au crescut si ratele dobanzilor au scazut.
Trendul ascendent al preturilor si-a facut simtita prezenta inca de la inceputul acestui an. si sa nu uitam ca la sfarsitul anului 2017 am avut un ROBOR de peste 2 %.
Cluj-Napoca in top
Cluj Napoca se afla in fruntea clasamentului cu privire la pretul cerut pe metru patrat. Apartamentele vechi au preturi mai ridicate decat cele noi.
Printre factorii principali ai cresterii preturilor se numara :
- Pozitia si zona mai putin accesibila a blocurilor noi fata de cele vechi. Apartamentele in constructiile vechi se afla in zone usor accesibile , avand in apropiere supermarketuri, scoli, gradinite, spitale, parcuri si mijloace de transport in comun.
- Presiunea exercitata asupra preturilor de numarul mare de locuinte noi disponibile spre vanzare.
Venitul obtinut din chirie
Cluj Napoca este un oras universitar cu foarte multi tineri care locuiesc in chirie. Astfel, investitiile in apartamente sunt foarte avantajoase. Decat sa isi tina banii in banca, obtinand o dobanda mica, din ce in ce mai multi cumparatori aleg sa achizitioneze un apartament. Urmand mai apoi sa sa il dea in chirie. Venitul obtinut dintr-un apartament inchiriat este mult mai mare decat o dobanda. In acest fel, preturile pentru apartamentele vechi sunt mai ridicate. Acestea nu au nevoie de renovari majore, unele chiar mobilate si utilate, gata pentru inchiriere.
Apartamentle noi
Cu toate acestea apartamentele noi raman foarte cautate. In acest an sunt asteptate sa fie livrate mult mai multe apartamente noi decat in anul anterior. Tinand cont ca anul trecut cererea a fost mult mai mare decat oferta si ca numarul apartamentele noi care asteptate sa fie livrate in piata nu este substantial mai mare decat in anul 2017, se preconizeaza ca cererea sa nu fie acoperita.
Chiar şi cu astfel de preturi, se pare ca in acest moment cererea este mult mai mare decat oferta. Cele mai cautate locuinte raman cele din sectorul rezidential. Mai exact apartamentele cu 2-3 camere. Asadar locuintele vechi si cele noi sunt apropiate ca pret, diferentele dintre ele fiind date de amplasament, suprafata, compartimentare sau etaj.
Sursa grafice: www. imobiliare.ro