Analiza Pieței Imobiliare pentru anul 2023

Anul 2023 – An de tranziție și acomodare
Anul 2023 este un an al stabilizării pieței imobiliare și asta pentru că prețurile de vânzare au crescut constant și urmează o perioadă de menținere. Analiza Pieței Imobiliare pentru anul 2023 ne va face să înțelegem dacă este momentul să ne investim banii, dacă este o perioadă sigură pentru tranzacții și cum vor evolua lucrurile pe parcursul acestui an.
Conform directorului de marketing Imobiliare.ro “Vom avea o primă jumătate de an caracterizată prin efectul diverșilor factori de stres – inflația, costul cu energia electrică, costul finanțării – asupra cumpărătorilor care vor rămâne relativ reținuți în decizia de cumpărare. Prețurile vor fi relativ stabile, cu mici scăderi contextuale pe anumite segmente mass-market. Pe alocuri vom vedea oferte bune la revânzare (diferența dintre prețurile de contractare în anul 2019 și anul 2020, față de cele prezente este chiar și de 30%). Va fi loc de oportunități de achiziție pentru cei cu bani cash.”
Citește continuarea articolului
Despre factorii care influențează Piața imobiliară în 2023
Există diferiți factori care au dus la creșterea prețurilor pe piața imobiliară, precum: prelungirea perioadelor necesare pentru finalizarea unei construcții, acest lucru fiind provocat de eliberarea lentă a documentelor, sau de procedura de durată necesară pentru branșarea la utilități a unui imobil nou, creșterea costurilor pentru edificare, criza forței de muncă și costurile mai mari pentru manopere.
Costurile de construcție
Creșterea prețurilor pe piața imobiliară este datorată scumpirii materialelor de construcție. De asemenea, costul forței de muncă au crescut (salariul minim brut în construcții ajunge de la 3000 la 4000 de lei) ceea ce duce la mărirea prețurilor la proprietățile noi.
Dobânzile
Dobânzile sunt mai mari cu peste 50-60% decât anul trecut și în creștere. Persoanele nu se vor mai încadra la același credit și vor fi nevoite să aștepte să mai strângă banii pentru un avans, să înceapă să scadă dobânzile sau să scadă prețurile imobilelor.
„IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) știm sigur că va crește de la 1 ianuarie (de la 4.06% acum, la 5.71% – pentru primele 3 luni ale anului și va fi în jur de 6% – pentru următoarele 3 luni, începând cu 1 aprilie)” spune Irina Chițu, analist financiar și director comparator bancar Finzoom.ro.
Impozitul
Persoanele fizice care doresc să vândă un imobil vor plăti din 2023 impozit de 3% pe întreaga sumă de tranzacționare, nu doar pe cele care depășesc 450.000 lei, cum era până acum. Acest lucru determină vânzătorii să ceară mai mulți bani pe proprietate, pentru a acoperi și acest cost.
Impozitul este de 1% daca vânzătorul deține imobilul de mai mult de 3 ani.
Conform modificărilor legislative impozitul anual la contractele de închiriere va crește de la 6% la 10%, costuri care vor fi cel mai probabil suportate de către chiriași, prin mărirea chiriei.
Totodată, Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, ne relatează faptul că pe lângă: inflație, creșeterea debânzilor, creșterea prețurilor de construcție, unul dintre motivele importante care contribuie la menținerea prețurilor imobiliare în marile orașe din România este și numărul mic de autorizații emise de către autorități.
Ceea ce ar trebui să reținem este faptul că, din cauza lipsei de autorizații prețurile se mențin, în ciuda faptului că a scăzut numărul de vânzări. „Nu se emit suficiente autorizații, proprietarii nu scad prețurile și respectiv clienții nu mai au așa multe opțiuni. Astfel, chiar dacă a scăzut cererea, aceasta nu a scăzut atât de mult cât numărul de vânzări. Atâta timp cât există cerere mai mare decât ofertă în piață, prețurile se vor menține sau chiar vor crește.”
În concluzie, în prima jumătate a anului 2023 prețurile vor fi stabile cu oportunități de cumpărare pentru cei care fac achiziții cu bani cash, iar în a doua jumătate a anului numărul de tranzacții va crește datorită stabilizării prețurilor apartamentelor dar și al inflației, însă prețurile chiriilor în orașele mari vor crește cu peste 10% . Ceea ce putem afirma cu siguranță este faptul că Piața Imobiliară din România are toți indicii și resursele necesare pentru a se dezvolta în cea mai bună direcție.
Urmăește-ne pentru mai mult conținut de calitate și informații de ulimă oră în materie de imobiliare!