Acte necesare pentru vânzarea apartamentelor 2022

Ce acte sunt necesare pentru vânzarea apartamentelor în 2022?
Pentru a alege cel mai bun apartament, pune-ți câteva întrebări. Cum este stilul meu de viață? Unde lucrez? Cât de des călătoresc? Care este bugetul meu?
În total, ia în considerare preferințele și nevoile personale, fie că este vorba de un apartament cu un dormitor sau unul mai spațios. Uneori nu este suficient ca locația, facilitățile pe care le are imobilul să fie factorii decisivi, trebuie să fii mulțumit și de aspectul clădirii în care vei locui.
Te poți consulta cu rude, prieteni, dar și cu specialiștii din domeniul imobiliar dacă nu te poți decide asupra cărui apartament să rămâi.
Este important să te gândești la viitorul tău și la ce ai nevoie dintr-un loc care va fi casa ta pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru poate fi realizat prin analizarea diferiților factori, cum ar fi locația, dimensiunea, costul și facilitățile. Dacă nu ești încă sigur ce vrei, ține cont de aceste calități și vezi cum se potrivesc stilului tău de viață.
Dacă ești în ipostaza de a vinde apartamentul, lucrurile nu ar trebui să decurgă greu.
Vei avea nevoie de câteva documente, pentru ca procesul de vânzare-cumpărare să fie demarat și totodată, finalizat cu succes.
Acte necesare vânzare apartament în 2022
După cum bine știm cu toții, nu scăpăm de documentația specifică nici în cazul vânzării unui apartament. Trebuie să te prezinți la notar cu următoarele documenteꓽ
- Actul de identitate al tău și al cumpărătorului;
- Certificatele de căsătorie, procură de reprezentare (dacă este cazul);
- Actele de proprietate ale imobilului, în funcție de caz (contract vânzare, contract de donație, proces-verbal de predare-primire, dovada de achitare integrală a prețului, sentință/decizie civilă definitivă și irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moștenitor, etc.);
- Documentele ce atestă cadastrul imobilului, împreună cu încheierea de intabulare în cartea funciară;
- Factură și chitanța care atestă plata la zi a utilităților corespunzătoare bunului imobil;
- Certificat de performanță energetică, pe care îl obții de la un auditor energetic atestat;
- De la Direcția de Impozite și Taxe Locale vei avea nevoie de un certificat fiscal, eliberat pe numele tău, care confirmă faptul că ești un bun platnic;
- De la asociația de proprietari trebuie să ai o adeverință prin intermediul căreia să se facă dovada plăților taxelor de întreținere, cheltuieli comune, reparații, etc).
Anterior, am putut observa mai mult obligațiile în calitate de vânzător al imobilului. Să discutăm și ce trebuie să faci dacă ești în postura de cumpărător.
Înaintea semnării contractului, poți face un antecontract. Acesta reprezintă de fapt promisiunea vânzării. De asemenea, trebuie să fii atent la ce buget ai disponibil, cât costă utilitățile în clădirea în care vei locui, proximitatea față de centre comerciale, farmacii, unități de învățământ.
Cel mai bun mod de a alege un apartament este să te uiți la recenziile altora, nu doar să te uiți prin fotografii sau să citești prin descrieri.
Pe măsură ce industria de telefonie mobilă continuă să crească, tot mai mulți oameni își folosesc smartphone-urile pentru a căuta apartamente.
Ușurința de a cumpăra apartamente de pe telefon conduce la o schimbare în procesul de cumpărare a apartamentelor. Părerile celorlalți sunt importante, pentru că te ajută să îți formezi un contur mai precis asupra viitorului apartament.
Citește și: