5 sfaturi de ținut cont înainte de a cumpăra un apartament sau o casă

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai ideale orașe în care poți locui, fiind un oraș universitar, în continuă dezvoltare, cu numeroase evenimente și o multitudine de oportunități de muncă.
Clujul este recunoscut la nivel internațional atât pentru aspectul modern, cât și pentru ambianța tinerească.
Dacă dorești să cumperi o locuință la Cluj, probabil că ai diverse întrebări și nedumeriri legate de chirie, locație, utilități sau facilități. În acest articol îți oferim câteva sfaturi generale.
Apelează la un specialist
Când achiziționezi un apartament, nu poți să fii foarte sigur de materialele folosite sau de calitatea construcției. Putem să aducem în discuție: circuite electrice, instalații sanitare, țevi de apă, centrală, radiatoare, izolarea fonică/termică și multe altele.
Poate te pricepi să verifici una, alta, dar sunt foarte multe aspecte care intră în construcția unei locuințe. Și un specialist care știe ce să verifice și unde să verifice, îți poate oferi detalii cruciale despre apartamentul/casa respectivă.
O altă recomandare la acest capitol ar fi să cauți și să verifici firma de construcții care s-a ocupat de ridicarea imobilului. Cine este firma?
Sunt știri sau informații negative despre aceea firmă pe internet?
Aspectul pereților contează
O cameră care este proaspăt zugrăvită poate să ascundă diverse probleme.
• Pete de mucegai
• Fisuri
• Crăpături
• Reparații făcute superficial
• Umezeală
Toate acestea pot fi ascunse cu un strat de lavabilă.
Nu te lăsa impresionat de aspectul curat al camerelor. Analizează fiecare colț în parte. De exemplu, chiar dacă acoperi mucegaiul cu vopsea, mirosul şi umezeala cauzate de acesta ar trebui să-ţi ridice un semn de întrebare.
Fundația casei
Acest sfat se va aplica celor care sunt interesați să cumpere o casă sau un duplex și nu atât de mult oamenilor care doresc un apartament sau o garsonieră. Un lucru foarte important este ca fundația să aibă planșe de beton. Planșele de beton oferă o stabilitate foarte ridicată casei, mai ales în caz de cutremur.
În cazul unei case simple, fără etaj, fundația ar trebui să aibă cel puțin 50 cm adâncime. Iar în cazul unei case care are pod și mansardă, fundația trebuie să aibă minimum 75 de cm.
La o casă cu 2 etaje, este necesară o fundație de minim 1 metru.
Zona în care vei locui
Ce trebuie să fie aproape de tine? Dacă ai copii sau plănuiești să ai, ar fi o idee bună să fii aproape de o școală. De asemena, este foarte convenabil să ai multe magazine alimentare ca să nu cari cumpărături pe distanțe foarte lungi.
Ai o mașină? Verifică dacă sunt parcări în jurul tău.
De asemenea, vorbește cu vecinii tăi și verifică dacă în zona respectivă au fost probleme cu inundaţiile sau cât de greu se circulă iarna în condiţii de ninsoare. Interesează-te dacă sunt accidente dese sau alte pericole.
De cât timp este nelocuit imobilul?
Există 2 motive pentru care acest aspect este important:
1. O casă nelocuită se deteriorează – Pe timp de iarnă, dacă nu este pornită căldura atunci sunt șanse foarte mari să se formeze mucegai sau alte deteriorări.
Același lucru se poate întâmpla și dacă camerele nu sunt aerisite. Instalațiile electrice sau termice, circuitele electrice, instalațiile sanitare, țevile de apă, centrala, toate se deteriorează.
2. De ce nu a cumpărat nimeni domiciliul? Poate este din cauza prețului sau zona în care se află locuința este neprimitoare sau chiar periculoasă. Sau poate blocul în care se află apartamentul/garsoniera are o problemă structurală. Motivele pot fi multiple.
Dar, având în vedere că în Cluj, locuințele se vând în câteva zile, un apartament/garsonieră care este la vânzare de câteva săptămâni sau luni, ridică niște semne de întrebare.
E recomandat să dispui rapid de bani
Cum am spus am devreme, piața imobiliară din Cluj este într-o continuă mişcare şi transformare. Imobilele se vând extrem de rapid și sunt foarte mulți cumpărători.
Prin urmare nimeni nu te va aștepta să faci rost de bani.
Dacă dorești să achiziționezi printr-un credit, mergi mai întâi la bancă, interesează-te dacă ești eligibil pentru un credit și vezi ce sumă poți împrumuta.
Dacă toate demersurile cu banca sunt făcute deja, vei primi foarte repede banii. Dacă nu, vânzătorul nu te va aştepta.
Citește și: Casa ta are ceea ce caută cumpărătorii? 17 sfaturi de vânzări imobiliare