Lege Respinsă de Senat: Reglementarea meseriei de agent imobiliar

Propunerea legislativă 125/2020 care avea ca scop readucerea în vigoare a normelor din Ordonanța nr 3/2020 cu privire la reglementarea meseriei de agent imobiliar a primit aviz negativ de la Comisia juridică din Senat și de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, motivația fiind neclară. Un aviz pozitiv a fost primit de la Consiliul Legislativ și cel Economic și Social. Prima cameră sesizată este cea a Senatului, votul decizional aparținând Camerei Deputaților. Serviciile imobiliare sunt reglementate la nivel național în momentul de față prin Ordonanța nr. 21/1992, legea publicității și Legea nr. 193/2000.
În pofida avizului negativ din data de 14 aprilie, inițiatorii proiectului sunt încrezători că proiectul va deveni lege, după ce va intra în lucru la Camera Deputaților și mai departe spre aprobare la președinte, întreg cadrul de reglementar și examinare a agenților imobiliari urmând, în circa un an să fie complet funcțional. Profesia de agent imobiliar, în urma noului proiect de lege vizează posibilitatea activării în domeniu pe baza unui examen, cu reexaminare o data la doi ani. Cei care nu se prezentau la examen sau nu îl promovau, nu mai aveau voie ulterior sa mai profeseze. Cei care activau în domeniu, trebuiau să susțină examenul în următorii doi ani de la data intrării în vigoare a legii. Pentru a deveni de asemenea agent imobiliar, o persoană nu trebuia să fi fost condamnată definitiv pentru infracțiuni contra patrimoniului, nu au fost condamnați pentru infracțiuni săvârșite cu violență sau pentru infracțiuni de fals și au promovat examenul pentru dobândirea calității de agent imobiliar.
Inițiatorii proiectului au declarat de asemenea că va exista un efect nociv în urma respingerii de către Senat în piața imobiliară, deoarece la ora actuală activează în domeniu, persoane care nu cunosc procedurile de înregistrare a unui imobil în Cartea Funciară, au interdicții legale de a desfășura acte de comerț sau nu au cunoștințe de drept civil. De asemenea aceștia susțin că prin decizia Curții Constituționale nr. 333/2003 cu privire la respingerea Ordonanței de Urgență nr 3.2000 s-a lăsat nereglementată o profesie importantă pentru buna funcționare a circuitului civil al bunurilor în România. Prevederile cuprinse în noul proiect de lege sunt asemănătoare cu cele din vechea ordonanță, completările ar privi un articol în care se menționează că agenții imobiliari vor răspunde disciplinar, administrativ, civil sau penal în desfășurarea activității, iar dacă cunosc de existența unor vicii ascunse și nu le comunică persoanelor interesate de imobilul respectiv răspund solidar delictual.
Comisia care va face evaluarea în cadrul susținerii examenului de dobândire a profesiei va fi alcătuită din:
- 2 reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Calificări;
- 2 reprezentanți ai asociațiilor profesionale, din asociații diferite, aleși prin tragere la sorți electronică, din lista de examinatori propusă de asociațiile profesionale cu relevanță națională;
- 1 reprezentant al formatorului.
Peste tot în Europa testările nu sunt o noutate. 16 state cer obținerea diferitelor calificări iar în 18 țări este necesară o asigurare pentru cei care activează în acest domeniu. Legislația națională din Austria, Belgia, Cipru, Irlanda sau Italia include standarde profesionale și un cod de etică pentru cei care profesează în domeniu.
Toți agenții Napoca Imobiliare au Certificat Legal pentru practicarea meseriei de agent imobiliar.
Citește și articolul inițial:
Reglementarea Profesiei de Agent Imobiliar – Noul Proiect de lege
Surse: Senat