Retrospectivă pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca 2019

Ca retrospectivă pentru piața imobiliară din Cluj-Napoca și din restul țării, în anul 2019, s-a demonstrat faptul că zvonurile și previziunile care alarmau începutul anului că se va înregistra o scădere drastică, au fost false. 2019 este anul în care piața imobiliară a ajuns la maturitate. Dezvoltatorii au început să construiască în ritm alert și dinamic, venind cu proiecte inovative, îndrăznețe și adaptate la cerințele pieței. Cumpărătorii pun tot mai mult accent pe locuințe spațioase, aerisite, confortabile, digitalizate, cu un design modern, care să fie amplasate în zone verzi, să fie eco-friendly și care să le asigure standardele unei vieți sănătoase.
Cluj-Napoca este cea mai mare piață rezidențială regională din România cu aproximativ 7000 de locuințe livrate în oraș și în împrejurimi în anul 2019.
Deși în prima jumătate a anului 2019 s-au înregistrat scăderi semnificative ale tranzacțiilor imobiliare din România, în a doua jumătate a anului numărul acestora a crescut. La nivel național, în luna octombrie s-au înregistrat aproximativ 11.000 de tranzacții imobiliare, Clujul situându-se pe primul loc la nivel regional, cu 4.047 tranzacții.
În Cluj, gradul de absorbție pe durata construcțiilor este de 90%, iar piața imobiliară este atipică față de restul țării deoarece peste 60% dintre cumpărători achiziționează imobile din fonduri proprii, fără a face apel la creditele bancare.
Orașul se dezvoltă continuu, iar numărul de proiecte mixte ce se dezvoltă în interiorul orașului se mărește. Numărul de locuințe care s-au livrat în acest an ar urma să se situeze la nivel similar cu cel din 2018, când s-a înregistrat recordul de 7000 de case și apartamente predate. 2019 a fost un an bun pentru piața rezidențială clujeană.
Prețurile nu au stagnat ci au crescut și ele. Ofertele sunt tot mai variate, mai ales în zonele semi-centrale, unde proiectele mari includ numeroase facilități.
În trimestrul al patrulea din 2019, locuințele (apartamente și case) sunt cu 7% mai scumpe decât în urmă cu un an, potrivit imobiliare.ro. În perioada similară din 2018, diferența de preț se situa la 5,3%.
Accelerarea ritmului de creștere al prețurilor pentru case și apartamente are loc din cauza majorării salariilor. Salariul mediu nominal net a crescut cu 14,6% în ultimul an, de la 2.720 lei (octombrie 2018) la 3116 lei (octombrie 2019). Conform institutului național de statistică (INS), salariul mediu net în construcții a fost de 3.036 lei față de 2.033 lei în 2018.
În Cluj cererea de locuințe a crescut ușor ajungând la 470.000 de potențiali cumpărători, cu 10.000 mai mulți față de 2018. De asemenea și perioada medie de vânzare s-a majorat până la 93 de zile pentru apartamente și 193 de zile pentru case și vile.
A treia tranzacție ca valoare la nivel național a fost Cluj-Napoca, pentru imobilul de birouri The Office, de 63.600mp, care a trecut în portofoliul Dedeman de la portofoliul Nepi Rockcastle, contra sumei de 129 milioane euro.
Evoluția pieței imobiliare din Cluj-Napoca are loc și datorită eforturilor și obiectivelor primăriei:
La nivel național, volumul total al tranzacțiilor imobiliare consemnate ajunge la 540.000 în 2019, conform ANCPI.
Ioana Oltean, Managing Partner la Napoca Imobiliare a vorbit vara aceasta despre evoluția viitoare a pieței locale din Cluj-Napoca.
Sursa cifre: actualdecluj.ro / imobiliare.ro
Citește și: Analiză imobiliară Cluj-Napoca
Ghid Tranzacții imobiliare în Cluj-Napoca
Cresc prețurile la apartamentele din Cluj