9 sfaturi înainte de a cumpăra un teren în Cluj-Napoca
Deținerea propriului teren este visul multor români, dar găsirea locului perfect vine cu multe considerente. În timp ce navigarea pe aceste tărâmuri poate părea intimidantă, îndrumarea unui profesionist vă va oferi liniște sufletească.
Dacă sunteți un prim cumpărător de terenuri, procesul de cumpărare a parcelei potrivite poate fi o sarcină destul de descurajantă.
Iată care sunt sfaturile noastre principale și ce trebuie să luați în considerare pentru achiziția unui teren:
1. Cunoașteți bine motivul pentru care cumperi terenul
Poate că vedeți terenul ca o investiție mai bună decât acțiunile sau alte active. Poate că doriți un loc pentru a vă construi propria casă sau poate doriți să deveniți un mic proprietar. Cu siguranță, trebuie să aveți un plan pe termen lung pentru această investiție, deoarece va determina ce și de unde să cumpărați.
2. Familiarizați-vă cu diferitele tipuri de terenuri de pe piață
Terenul verde, care nu a fost niciodată dezvoltat, are un caracter diferit de terenul maro, peste care a fost ceva construit anterior. Sunt piețe distincte și, în anumite privințe, sunt supuse unor cerințe de planificare diferite.
3. Petreceți timp cercetând piața
E există o mare variație a valorilor terenurilor, mai ales în Cluj-Napoca. Trebuie să dezvolți o idee pentru piață și pentru ceea ce este rezonabil să plătești.
4. Cumpărați
De obicei, există o mulțime de terenuri disponibile în același timp, deși nu toate acestea sunt făcute public. Pentru a începe căutarea, accesați site-ul web NapocaImobiliare.Ro. Există și agenți de teren specializați care vă pot oferi cele mai bune sfaturi pentru a investi așa cum se cuvine. Ar trebui să fiți atenți și la alte surse potențiale de pământ, de exemplu. Unii proprietari de case sunt fericiți să vândă un petic de pământ la marginea proprietății lor.
5. Concentrați-vă asupra zonelor cu potențial de creștere
Mantra „locație, locație, locație” se aplică tuturor proprietăților. Fii atent la zonele care urmează să beneficieze de infrastructură îmbunătățită, cum ar fi legăturile de transport. Prețul este foarte afectat în funcție de locație și de potențialul locației. Dacă nu cunoașteți personal zona de căutare, petreceți timp pentru a o cunoaște pentru a vedea dacă într-adevăr îndeplinește criteriile dumneavoastră.
6. Stabiliți dacă există un certificat de urbanism
Unele terenuri sunt vândute fără un certificat de urbanism, iar acest lucru nu este unul recomandat deoarece pe certificatul de urbanism de informare se determină dacă se poate construi și ce se poate construi: o casă, un duplex, un bloc etc. Fără autorizația de construcție nu puteți face nimic în mod legal. Recomandăm ca acel certificat de urbanism să fie chiar unul de construire. Consultați planul urbanistic zonal (PUZ-ul) pentru locația respectivă în care se află terenul.
Planul urbanistic zonal și certificatul de urbanism sunt foarte strâns legate de decizia dumneavoastră de a cumpăra terenul. Este vital să numiți un avocat cu expertiză în acest domeniu pentru consultarea acestor documente în cazul în care nu aveți expertiza necesară. Dacă nu sunteți în cunoștință de cauză, puteți apela oricând și la un agent imobiliar profesionist care să vă îndrume.
7. Verificați de două ori unde începe și unde se termină terenul dvs.
Accesul la teren poate fi uneori mai problematic decât pare. Trebuie să aveți grijă de terenurile care sunt separate de o stradă publică. Fiți atenți ca terenul dumneavoastră să aibă acces la stradă sau, în cazul în care strada nu este încă construită, trebuie să verificați planul urbanistic al zonei respective.
8. Tratează întotdeauna achiziționarea de terenuri ca pe o investiție pe termen lung
Nu este probabil să obțineți un profit rapid pe un teren din climatul actual, așa că este sensibil să jucați jocul pe termen lung și să încercați să judecați timpul optim pentru a vă dezvolta pe teren sau pentru a-l vinde.
9. Identificați agenții potriviți care vă pot ajuta în procesul de căutare
Un agent bun va dori să înțeleagă circumstanțele și nevoile dumneavoastră. Fiecare proprietate pe care o vedeți la NapocaImobiliare este comercializată prin intermediul unui agent imobiliar din echipa noastră, agent pe care îl puteți contacta oricând și puteți obține informații concrete sau chiar o întâlnire față-în-față. Toată lumea are cerințe particulare și un agent bun își va adapta serviciile pentru a face față.
Cumpărarea de terenuri se va simți probabil mai puțin cunoscută la început și vă poate scoate din zona de confort. Dar făceți-vă bine temele și nu vă pierdeți cumpătul.
Citește și:
Pregătirile pentru a decora casa de Crăciun
Cum să îți pregătești prețul proprietății cu succes
Cum să îți alegi agentul tău imobiliar și cum să lucrezi cu acesta