Actele necesare pentru vânzarea apartamentului și taxele aferente
Ghidul următor este despre actele necesare pentru vânzarea apartamentului și despre cheltuielile sau taxele care trebuie plătite, astfel încât să fii pregătit în totalitate pentru procesul de vânzare-cumpărare și să îl desfășori rapid și fără obstacole.
Un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament sau pentru o casă poate fi încheiat la orice notar public din România în mod normal în 3-4 zile sau cel mai rapid în 2 zile în cazul în care proprietarul deține toate actele necesare.
Care sunt actele necesare pentru vânzarea apartamentului?
Procesul de vânzare-cumpărare se poate încheia în 2 etape:
etapa 1 – antecontractul de vânzare-cumpărare (click aici)
etapa 2 – contractul de vânzare-cumpărare.
De obicei prima etapă are loc doar în cazul în care părțile doresc să-și facă un angajament în ceea ce privește vânzarea, respectiv cumpărarea, fără a mai exista riscul de a se pierde tranzacția prin intervenția diverșilor factori. De exemplu: obținerea unui preț mai mare al imobilului, răzgândirea proprietarului, identificarea unei alte proprietăți din partea cumpărătorului, răzgândirea cumpărătorului, etc.
În calitate de vânzător va trebui să ai toate actele proprietății în regulă pentru ca tranzacția să poată fi desfășurată fără probleme. Taxele notariale pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare vor fi suportate în totalitate de cumpărător.
Actele necesare pentru vânzarea apartamentului:
-
Cartea de identitate / Pașaportul
-
Actul de proprietate asupra imobilului
E important să faci dovada dreptului de proprietate asupra apartamentului sau casei. Imobilul putea fi obținut ori prin achiziție de la o persoană fizică, donație, moștenire, în urma unui divorț sau putea fi achiziționat chiar de la o firmă sau o unitate de stat.
După ce ai obținut actul de proprietate asupra imobilului, trebuie realizată intabularea astfel încât să îl poți vinde. Intabularea reprezintă înscrierea în cartea funciară (un document public ținut la nivelul ANCP-OCPI) prin care se constituie dreptul la proprietate.
-
Certificat fiscal
Certificatul fiscal este eliberat de Administrația Financiară unde se plătește impozitul anual pe imobil și atestă faptul că proprietarul nu are datorii către Stat. În cazul existenței mai multor coproprietari, autoritățile emit un certificat fiscal pentru fiecare dintre aceștia.
Certificatul se obține prin depunerea unei cereri la Primărie.
Documentul se eliberează pe loc sau într-o perioadă de maxim 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii și este valabil pe o perioadă de 30 de zile de la emitere.
-
Documentație cadastrală – cadastru și intabulare
Cadastrul este o documentație ce cuprinde măsurătorile și datele tehnice ale apartamentului ce urmează a fi înregistrate în documentele cadastrale (la oficiul de cadastru). Imobilul va primi un număr cadastral.
Documentația cadastrală poate fi întocmită de un expert cadastral autorizat. Lista experților autorizați poate fi consultată pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate imobiliară: aici
Aici urmează a fi făcuți mai mulți pași:
- Înmanarea actelor necesare pentru cadastru și intabulare persoanei autorizate:
- Copie legalizată a actului de proprietate a apartamentului
- Certificatul fiscal pentru cadastru și intabulare eliberat de Administrația Financiară – Direcția impozite și taxe locale
- Buletinul proprietarului și a coproprietarilor unde este cazul
- Efectuarea unor analize pentru documentația tehnică, întocmită de către expert (planuri, schițe, memoriu tehnic etc.)
- Înmânarea documentației cadastrale întocmită de către expert către proprietar
Prețul pentru documentația cadastrală se compune din:
- Onorariul expertului autorizat: costul crește odată cu numărul de camere
- Taxa percepută de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în valoare de 120 de lei
Termenul pentru eliberarea documentației cadastrale este de 18 zile în regim normal sau 6 zile în regim de urgență contra unei sume de 1200 de lei. Tariful de intabulare este achitat de către cumpărător și reprezintă 0.15% din prețul vânzării.
-
Extrasul de carte funciară autentic
Extrasul de carte funciară arată situația apartamentului. Actul poate fi obținut prin intermediul biroului notarial și servește la autentificarea actelor prin care se face dovadă modificarea dreptului de proprietate.
Tariful pentru eliberarea extrasului de carte funciară este de 40 de lei în regim normal, care se eliberează în 2 zile și are o valabilitate de 10 zile lucrătoare.
-
Certificatul de performanță energetică
Documentul atestă performanța energetică a imobilului și îl încadrează într-o anumită clasă de performanță energetică. Certificatul de performanță energetică este obligatoriu la vânzarea imobilului și se predă în format original noului proprietar.
Certificatul poate fi eliberat doar de un auditor energetic atestat. Lista auditorilor energetici autorizați poate fi consultată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
Pentru auditarea energetică va trebui să oferiți următoarele informații:
- Cadastrul (planul locuinței)
- Detalii cu privire la pereții exteriori
- Anul construcției blocului
- Cartea funciară
Certificatul energetic se eliberează în una sau două zile și are o valabilitate de 10 ani. Prețul pentru eliberarea certificatului este variabil în funcție de numărul de camere, respectiv suprafața imobilului. În cazul caselor, prețul este negociat în funcție de suprafața și complexitatea proprietății.
-
Adeverință eliberată de asociația de proprietari sau locatari
Adeverința este necesară doar în cazul apartamentelor și nu a caselor. Adeverința atestă faptul că proprietarul nu are datorii față de asociația de proprietari precum: plata întreținerii, cheltuieli comune etc.
Adeverința se predă în original, are numele și prenumele președintelui și administratorului asociației, alături de semnătura acestora și ștampila asociației. Valabilitatea documentului este de 30 de zile de la eliberare.
Dacă proprietarul are datorii pe care nu poate să le plătească, cu acordul cumpărătorului poate fi introdusă în contractul de vânzare-cumpărare o clauză prin care acesta din urmă își asumă preluarea lor.
Ce mai trebuie să plătești în calitate de proprietar
În calitate de proprietar vânzător vei mai avea de plătit impozitul la stat pentru tranzacția de vânzare. Dacă taxele notariale îi revin cumpărătorului, vânzătorul are obligația să aibă actele menționate mai sus, care implică costurile aferente + trebuie să plătească impozitul pe vânzare.
Impozitul pentru vânzare este calculat 3% din de prețul de vânzare care depășește 450.000 de lei. Impozitul trebuie plătit doar în cazul în care proprietatea are o valoare care depășește 450.000 de lei. În cazul exitenței mai multor coproprietari, impozitul se calculează pentru fiecare dintre aceștia în funcție de cota-parte deținută.
Agenția Napoca Imobiliare te poate ajuta în intermedierea tranzacției
Acum că ai văzut pe scurt ce presupune procesul de vânzare-cumpărare, îți poți da seama că unele lucruri îți pot da bătăi mari de cap. Agenția imobiliară Napoca Imobiliare are ca scop intermedierea tranzacțiilor cu succes.
Agenții noștri profesioniști te vor ajuta în toate procesele: de la stabilirea prețului de vânzare, promovarea proprietății și negocierea prețului până la întocmirea actelor necesare și vânzarea propriu-zisă.
Te-ar putea interesa și următoarele articole:
Actele necesare pentru antecontractul de vânzare
Cum să îți pregătești casa pentru vânzare
Sfaturi imobiliare pentru vânzarea casei
Cum să alegi agentul tău imobiliar și cum să lucrezi cu acesta
Cum să îți negociezi prețul proprietății cu succes