Începe facultatea: Închiriere sau cumparare?

Este bine știut și ușor de observat faptul că prețurile chiriilor în capitala Transilvaniei sunt comparabile sau chiar mai mari decât cele din București. Cei mai mulți clienți care apelează la serviciile agențiilor imobiliare in aceasta perioada sunt studenții care vin din diverse părți ale țării, cât și din afara ei pentru a studia în capitala economică și culturală a Ardealului.
Fie că sunt precoce sau că amână până în ultimul moment, studenții vor căuta “chirii cât mai confortabile, în zone cât mai centrale și cât se poate de ieftine”, după cum solicită telefonic cei mai mulți. E posibil așa ceva?
Cartierul dorit
Mai întâi de toate, trebuie luat în calcul cartierul dorit. Grigorescu și Mănăștur sunt în continuare cele mai accesibile zone ca preț pentru studenți, media unei chirii pentru un apartament cu două camere decomandate fiind în jur de 370-450 de euro pe lună.
Pentru cartiere precum Gheorgheni, Între Lacuri, Mărăști- zone preferate de către studenți pentru proximitatea față de FSEGA, Centrul orașului, UBB, Iulius Mall, Baza Sportivă din Gheorgheni și alte puncte de interes, prețurile sunt între 400-550 de euro pentru același tip de apartament.
De ce au crescut chiriile?
Agenții imobiliari spun că sunt două explicații pentru fenomenul de creștere al chiriilor.
În primul rând, este vorba despre studenții care nu se simt confortabil să negocieze prețul chiriei, din frica de a nu ramane fara chirie, fiind dispuși să dea cât cere proprietarul, astfel fenomenul de creștere a prețurilor este întreținut.
În al doilea rând, pentru că orașul crește economic și demografic, dar nu și geografic, apartamentele au ajuns să fie o resursă limitată în Cluj, ceea ce permite proprietarilor să mărească prețurile de la un sezon la altul. În ultimii 5 ani au crescut chiriile cu cel puțin 10% pe an.
Întrebarea care se pune este următoarea: este justificat prețul chiriilor din Cluj-Napoca? Diversitatea specializărilor oferite de facultăți, calitatea învățământului, calitatea nivelului de trai și posibilitatea găsirii unui loc de muncă după absolvirea studiilor atrage studenții ca un magnet în Cluj-Napoca.
Prețurile chiriilor de pe piață sunt extrem de influențate de evenimentele care au loc într-un oraș și de beneficiile pe care acesta le pune la dispoziția cetățenilor: zilele Clujului, Electric Castle, Untold, 2 linii de transport în comun gratuit pentru studenți, gama variată de joburi, localuri, spații de recreere. E evident motivul pentru care numărul celor care caută o chirie a crescut.
E mai rentabil să cumpăr?

Având în vedere aceasta analiză, cum ar fi mai potrivit să procedăm? Oare nu ar fi mai bine ca cei care au posibilitatea să achiziționeze o proprietate să o facă? Bineînțeles, un credit pentru cei care au un loc de munca in paralel sau ajutorul părinților ar fi sursa principala. Această alegere este cea mai potrivită dacă ne gândim la o investiție a banilor pe termen lung.
Achiziția unui imobil nu doar că înseamna economie in ce privește costul chiriei pe tot parcursul facultatii ci și o investiție dacă proprietatea cumparata este una foarte bine aleasă. Dacă nu există o analiză specializată de piață, o alegere corecta poate fi o pierdere, așa că mare atenție!
Vă așteptăm să apelați cu încredere la serviciile noastre, ne dorim ca achiziția viitoare a proprietății dumneavoastră să fie o investiție profitabilă!
Citește și: Cum să alegi agentul tău imobiliar?