Antecontractul sau promisiunea de vanzare
Antecontractul
Antecontractul sau promisiunea de vanzare = Conventie prin care o parte sau ambele parti se obliga ca la o anumita data sa incheie un contract prin care sa vanda, respectiv sa cumpere un imobil.
Antecontractul de vanzare-cumparare mai este cunoscut si sub numele de promisiune de vanzare-cumparare.
Printr-un antecontract se stabileste obiectul vanzarii, pretul de vanzare a imobilului, termenul pana la care se va incheia contractul final si alte clauze stabilite de comun acord de catre cumparator si vanzator.
Promisiunea unilaterala sau bilaterala
Daca numai una dintre parti recunoaste celeilalte optiunea de a incheia contractul, promisiunea este unilaterala. Daca partile isi recunosc reciproc aceasta optiune, promisiunea este bilaterala . Promisiune bilaterala este antecontractul de vanzare-cumparare propriu-zis cu drepturi si obligatii reciproce.
Partile unui antecontract de vanzare-cumparare se numesc promitenti și beneficiari, acestia isi promit reciproc vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil.
Este important ca la incheierea antecontractului de vanzare cumparare sa fie verificata situatia de Carte Funciara a imobilului achizitionat, pentru a va asigura ca promitentul vanzator este proprietarul imobilului. Nimeni nu poate promite spre vanzare bunul altuia, in acest caz antecontractul este absolut nul.
Obligatiile vanzatorului
In toate antecontractele promitentului-vanzator ii revin urmatoare obligatii:
- se obliga sa procure toate actele necesare incheierii in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare;
- sa se prezinte la Biroul Notarului pentru a incheia contractul de vânzare-cumparare in forma autentica ;
- sa nu instraineze altor persoane imobilul ce face obiectul antecontractului si sa nu incheie nici un alt antecontract de vanzare-cumpărare ;
- sa garanteze pe cumparator de evictiune si pentru vicii ascunse in conditiile prevazute de Codul Civil;
Obligatiile cumparatorului
Obligatile principale ale promitentului-cumparator sunt :
- se obliga sa achite pretul in conditiile stabilite;
- se obliga sa se prezinte la Biroul Notarului pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare in forma autentica ;
- se obliga sa suporte cheltuielile de incheiere a contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, respectiv onorariul Notarului Public si taxele ocazionate de intabularea in Cartea Funciara a dreptului de proprietate;
Incetarea antecontractului
Modalitatile prin care un antecontract poate inceta, cu consecinta inlaturarii obligatiei partilor de a mai proceda la transferul bunului dintr-un patrimoniu in altul:
- Acordul partilor – incetarea antecontractului prin acordul ambelor parti
- In situatia in care contractul de vanzare-cumparare nu se va incheia din culpa uneia din partile contractante, partea in culpa va suporta raspunderea contractuala potrivit dreptului comun. Inclusiv prin returnarea dublului sumei primite ca avans de catre vanzator şi, respectiv, prin pierderea avansului dat de catre cumparator.
Antecontractul de vanzare-cumparare este un acord de vointe contractuale prin care partile isi asuma reciproc obligatia de a incheia in viitor, un contract de vanzare-cumparare.
Este frecvent utilizat in momentul in care partile nu pot incheia un contract de vanzare cumparare autentic, insa urmaresc sa-l incheie in viitorul apropiat. In acest mod partile, prin incheierea antecontractului, se asigura ca fiecare isi va mentine vointa pana la data incheierii contractului autentic.