Ce este ROBOR-ul si de ce cresc ratele

Ce reprezinta indicii robor?
In ultima vreme peste tot auzim despre indicele robor si cat de mult creste el, insa nu toata lumea stie ce reprezinta acest indice si cum exact ne afecteaza evolutia lui.
Indicele Robor reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele. Indicele este dat de catre Banca Nationala a Romaniei facand o medie a dobanzilor de la mai multe banci alese de catre ei. Orice dobanda variabila este calculata folosind acest indice. Orice credit vine cu o dobanda stabilita de fiecare banca in parte si indicele ROBOR la o anumita perioada de timp, si anume la 1 luna, 3 luni sau 6 luni.
Ratele cresc deoarece indicele robor se modifica si odata cu el se modifica si dobanda. In cazul dobanzii variabile, calculul se face luand o dobanda fixa, la care se adauga acest indice. Dobanda variabila se calculeaza in functie de ROBOR la o perioada de 3 sau 6 luni. Cele mai multe banci calculeaza la 3 luni.
Factorii care influenteaza indicii robor
Cresterea indicelui ROBOR este influentata de mai multi factori :
Inflatia este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza cresterea acestui indice. BNR avertizează ca rata inflatiei va creste intr-un ritm alert. Pentru finalul acestui an, BNR prevede o rata de 2,5 % a inflatiei. Specialisti spun ca inflatiei va creste intr-un ritm alert ca urmare a faptului ca, consumul creste, salarile cresc, au crescut accizele, prețul electricitatii, urmeaza gazele si energia termica.
Dupa inflatie, alti factori care duc la cresterea ROBOR sunt: reluarea creditarii si imprumuturile statului. Statul se imprumuta de la banci din ce in ce mai mult, punand presiune pe resursele bancilor. In ultimii doi ani, creditarea a luat un avant puternic. Stimularea consumului, in detrimentul investitiilor, a produs efecte nedorite pe piata creditarii, astfel creditele de consum si creditele imobiliare au avansat intr-un ritm mult mai mare decat finantarile pentru firme.
Cresterea indicilor robor
Indicele ROBOR creste atunci cand bancile se imprumuta intre ele la dobanzi din ce in ce mai mari. Cresterea mai accentuata a ROBOR-ului din ultimul timp este cauzata si de cursul valutar, care de la 4,5 lei in prima parte a anului a crescut acum, din cauza instabilitatii fiscale si devalorizare altor valute la 4,599 lei pentru un euro dar nu mai mult, probabil datorita interventiilor BNR pe piata valutara.
Exemplu cu Prima Casa
Datorita acestor factori cei care au credite in lei vor avea de platit mai mult la bancă. De exemplu pentru un credit “Prima Casă” de 200.000 de lei pe o perioadă de 25 de ani, dobanda se calculeaza prin formula ROBOR 3M +2,5%. Cea din urmă este marja bancii care trebuie sa fie fixa pe toata durata creditului. Deci dobanda se va modifica trimestrial, in functie de cat este ROBOR la data scadenta aleasa de banca. Rata pentru cei cu credit „Prima Casă“, ca in exemplu de mai sus creste cu 102 lei pe luna.
Pentru un credit ipotecar tot de 200.000 de lei, tot pe o perioadă de 25 de ani marja fixa a banci nu mai este de 2,5% ca la „Prima Casă“, este mai mare. La o banca la care marja fixa este de 4,39%, cand ROBOR era de 0,78%, se platea o rata de 1.189 lei pe lună catre banca. Daca luam in calcul o valoare ROBOR din ultimul timp , de 1,80%, atunci rata bancara ajunge la 1.311,93 lei. Rata la credit a crescut cu aproximativ 123 de lei pe luna.
Indicele ROBOR continua sa creasca si a atins, de curand, cel mai inalt nivel din 2014 pana in prezent. Indiferent de felul in care banca actualizeaza, la credite dobanzile variabile compuse din Robor plus marja bancii, majoritatea romanilor platesc o rata mai mare decat luna trecuta.In contextul inflatiei am putea avea nenorocul de a asista la cresteri si mai mari, dar si la scaderi considerabile, in care situatia economica devine mai favorabila.
Sursa grafice: finzoom.ro