In ce conditii pot cumpara cetatenii straini proprietati in Romania
Legislatia pentru cetatenii straini
Foarte multi cetateni straini aleg sa investeasca in Romania, insa cei mai multi nu stiu ce presupune acest lucru si nu cunosc legislatia in vigoare.
Cum se poate achizitiona un imobil?
Un cetatean strain dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau Spatiu Economic European poate cumpara imobile in Romania in aceleasi conditii ca si un cetaten roman. Acest lucru se poate realiza printr-un contract de vanzare – cumparare, donatie, sau schimb. Dar destinatia proprietatii trebuie sa fie de resedinta secundara.
Resedinta secundara este o resedinta facultativa si temporara. O persoana fizica poate avea doar o resedinta pe teritoriul unui stat.
Ce presupune legislatia Romaniei?
Reglementarea legislatiei vine odata cu Legea nr 312/2005 care prevede : ” Cetateanul unui stat membru fara rezidenta legala in Romania, apatrizii avand resedinta nerezidenta intr-o tara a Uniunii Europene, si persoana juridica straină nerezidenta (societate) incorporata in confomitate cu prevederile legislatiilor UE, sunt in măsura sa obtina dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, într-un termen de 5 ani după ce România a aderat la Uniunea Europeană”.
Cumpararea unui apartament
Cumpararea unui apartament in Romania presupune si cumpararea unor partii din terenul pe care se afla imobilul. Cetatenii străini membrii ai Uniunii Europene ar putea achizitiona direct proprietati pe teritoriul României. Insa, lucrul aceste nu se poate fara o firma romaneasca sau fara a fi nevoie de rezidenta legala cel putin in tara .
Dreptul de proprietate
Articolul 5 din legea 312/2015 prevede dobandirea de catre cetatenii straini a dreptului de proprietate. Aceste drepturi pot fi asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Acest termen s-a implinit la data de 1 ianuarie 2014.
Acord international
Cetatenii din statele care nu sunt membre UE cumpara teren in Romania in baza unui acord international reciproc intre statul roman si tara lor de apartenenta. Daca nu exista un asemenea acord poate cumpara doar dreptul de proprietate asupra constructiei. Acest drept de superficie asupra terenului este aferent constructie pe perioada existentei acesteia.
Acest drept de superficie este un dezmembamant al dreptului de proprietate privind terenul. Folosinta acestuia fiind atribuita titularului dreptului de superficie pe perioada existentei imobilului.
Cine nu poate dobandi dreptul de proprietate?
Romania nu a semnat, tratate de reciprocitate privind dobandirea dreptului de proprietate a terenurilor cu urmatoarele tari: Africa de Sud, Algeria, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Banglades, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Canda, Cehia, Chile, Columbia, Coreea, Egipt, Elvetia, Hong-Kong, India, Indonezia, Iran, Israel, Filipine, Japonia, Malaezia, Maroc, Mexic, Moldova, Nigeria, Norvegia, Pakista, Palestina, Peru, Rusia, SUA, Thailanda, Turcia, Ucraina, Venezuela, Vietnam. Restrictile de mai sus se refera doar la persoanele fizice.
Numarul de identificare fiscal este obligatoriu!
Este important de stiut faptul ca un cetatean strain care doreste sa vanda sau sa cumpere un imobil in Romania trebuie sa detina un numar de identificare fiscala -NIF, pe care il poate obtine de la ANAF.
Elena
30 iulie 2018 @ 10:23
Buna ziua, 1. Cetatean american poate cumpara casa in Romania ( in ce conditii) ? 2. Este posibil sa faca afaceri in Romania ? ( fiind persoana nerezidenta si non UE). Va multumesc !!
Napoca Imobiliare
26 noiembrie 2018 @ 12:58
Buna ziua, fiind cetatean strain (a unui stat care nu face parte din UE/SEE) poate cumpăra doar dreptul de proprietate asupra construcției, dobândind un drept de superficie* asupra terenului aferent construcţiei pe perioada existenței acesteia.
*) Dreptul de superficie este un dezmembrământ al dreptului de proprietate privind terenul, folosinţa acestuia fiind atribuită titularului dreptului de superficie pe perioada existenței imobilului.
29 noiembrie 2018 @ 22:03
Terenul aferent constructiei se refera la terenul de sub casa sau si la
cel din jurul casei..ex. casa ocupa 50mp iar terenul e ce 1500 mp?
4 decembrie 2018 @ 13:06
De cele mai multe ori suprafata terenului se determina fara amprenta imobilului, dar ar trebui sa se mentioneze in anunt daca este sau nu cu amprenta.
23 septembrie 2018 @ 13:00
Buna ziua,
Sunt cetatean roman cu domiciliul in Elvetia si castorita cu un elvetian. De curand, am obtinut si eu cetatenia elvetiana. Am dori sa achizitionam impreuna un apartament in Romania. Este posibil?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.
Adriana S.
26 noiembrie 2018 @ 12:57
Buna ziua, pentru dumneavoastra avand cetatenie dubla nu este nici un fel de problema, dar sotul fiind cetatean strain (a unui stat care nu face parte din UE/SEE) poate cumpăra doar dreptul de proprietate asupra construcției, dobândind un drept de superficie* asupra terenului aferent construcţiei pe perioada existenței acesteia.
*) Dreptul de superficie este un dezmembrământ al dreptului de proprietate privind terenul, folosinţa acestuia fiind atribuită titularului dreptului de superficie pe perioada existenței imobilului.