Programul Prima Casa 2019
A fost lansat programul Prima Casa din 2019!
Vrem sa anuntam bucurosi tinerele familii care sunt in cautarea unei locuinte ca Programul Prima Casa din 2019 a fost lansat. Timp de 10 ani acest program devine tot mai amplu si resuseste sa ofere sansa tinerilor de a-si achizitiona o locuinta. Astfel, din plafonul total de 2 miliarde de lei aferent anului curent, din partea Ministerului Finantelor Publice (MFP) s-au alocat 1,987 miliarde de lei, catre reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-URI (FNGCIMM). Din fericire, Programul Prima Casa 2019 va dispune de aceleasi conditii de acordare.
Regulile de acordare ale Programului Prima Casa 2019
In anul 2019, statul garanteaza in proportie de 40%-50% creditul pe care il face cumparatorul la finantator. Pentru a obtine creditul prin acest program, romanii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Una dintre conditii este de a avea un avans de cel putin 5% din valoarea locuintei pe care intentioneaza sa o achizitioneze si sa nu instraineze locuinta cumparata prin program timp de 5 ani.
Regulile dupa care se desfasoara Programul Prima Casa se regasesc in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 si normele de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 717/2009.
OUG nr. 60/2009 stabileste ca prin locuinta “in sensul programului «Prima casa» se intelege orice imobil cu destinatia de locuinta, alcatuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, caile de acces, anexele gospodaresti, facilitatile, dependintele, dotarile si utilitatile, aferente acesteia, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii”.
Pentru a putea primi un credit prin acest program, beneficiarul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m²;
- achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
- are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.
Care sunt declaratiile directorului general FNGCIMM?
„Eficienta si notorietatea programului se bazeaza pe parteneriatul construit intre statul roman, ca initiator, FNGCIMM, bancile finantatoare si beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unica de a accesa un credit imobiliar in conditii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% si cu costuri totale de finantare plafonate”, a declarat Gheorghe Lapadat, Directorul General al FNGCIMM.
Iata care sunt bancile prin care se va derula programul:
Programul Prima Casa 2019 va fi derulat prin intermediul urmatoarelor 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.
Care este noutatea programului?
Anul acesta vine cu o noua etapa in derularea Programului Prima Casa. Noutatea va consta in digitalizarea si automatizarea fluxurilor interne de lucru. Aceasta este ca urmare a implementarii unor proiecte care au fost demarate in anul 2018. Aplicatia de extragere automata a informatiilor, utilizeaza tehnologia OCR- Recunoastere Optica a Caracterelor. Aceasta tehnologie va usura procesul de transfer al datelor primite de la partenerii bancari in sistemul informatic al institutiei. Cu ajutorul aplicatiei OCR, riscul de eroare cauzat de interventia manuala in prelucararea datelor va fi diminuat, la fel si timpul necesar solutionarii analizei solicitarilor garante.
Evolutia Programului Prima Casa
Lansat in 2009, Programul Prima Casa a reusit sa ofere 267.752 de garantii si promisiuni de garantare. Acestea au avut o valoare totala de 23,7 miliarde de lei. In 2018, au fost acordate prin Prima Casa 20.423 de garantii cu o valoare totala de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garantiei acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate si 7.160 de promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei, conform datelor MFP.
„Pana la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garantii si promisiuni de garantare pentru achizitionarea sau constructia de locuinte pe intreg teritoriul Romaniei. Suntem pregatiti de lansarea etapei corespunzatoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operationale imbunatatite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situeaza in tendintele actuale din sectorul financiar”, a mai adaugat Gheorghe Lapadat, Directorul General al FNGCIMM.
Surse: https://cpi.imobiliare.ro
https://www.avocatnet.ro