Credit Prima casa vs. Creditul ipotecar
Oare ce alegi?
In momentul in care te hotarasti sa iti cumperi o locuinta, dar nu dispui de bani cash, solutia este sa apelezi la un imprumut bancar. Credit ipotecar sau programul Prima casa?
Este o alegere importanta, ce poate parea simpla la prima vedere in conditiile in care cei mai multi oameni pun accentul pe avansul solicitat de banca. Totusi, pe langa avans, mai exista o serie de conditii care te pot influenta in luarea unei decizii.
Cele doua tipuri de credite sunt diferite, insa au un aspect este comun: finanteaza o proprietate. In continuare va prezentam avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de finantare.
Credit Prima casa
Prima casa este un program care faciliteaza cumpararea unei locuinte pentru persoanele fizice, prin intermediul unui credit pe care statul il garanteaza intr-un anumit procent.
Avantaje :
- Avans redus de 5% : pentru locuintele finalizate si cele nefinalizate avansul minim este stabilit prin lege la 5% din pretul de cumparare , daca pretul locuintei este mai mic de 60.000 euro. La imobilele mai scumpe, avansul minim este egal cu diferenta dintre pretul de achizitie si pragul de 57.000 euro. Daca imobilul se cumpara la pretul de 70.000 euro, avansul minim este de 13.000 euro (70.000-57.000).
- Dobanda mai mica : ROBOR 3M + marja de maxim 2%, conform legii, care se mai poate diminua in conditiile virarii venitului la banca respectiva.
Dezavantaje:
- Aprobarea creditului dureaza mai mult : perioada de asteptare poate fi intre 45-90 de zile. Perioada de asteptare se poate prelungi daca dosarul nu este intocmit corect de catre banca, iar Fondul de Garantare il retrimite pentru completari.
- Mai multe documente necesare la Prima casa: pentru creditele Prima casa trebuie incheiat un antecontract notarial, declaratie notariala de Prima casa, mai multe extrase de carte funciara recente .
- Interdictia de a vinde sau de a inchiria imobilul cumparat pe o perioada de cinci ani din momentul achizitiei.
- Dupa 3 luni de neplata a ratelor, imobilul este executat silit (50% merg catre stat, iar 50% catre banca).
Creditul ipotecar
Creditele ipotecare sunt accesate de persoanele care doresc sa achizitioneze o locuinta . Caracteristica acestor credite consta in faptul ca garantia ce asigura obligatia platii rezultata in urma imprumutului o reprezinta imobilul respectiv.
Avantaje:
- Timpul mediu de aprobare a creditului este de 21 de zile.
- Perioada de rambursare intre 3-35 de ani. Puteti opta pentru o perioada mai lunga pentru returnarea creditului ceea ce va aduce o rata lunara mai mica.
- Mai putine documente pentru dosarul de credit. Actele necesare pentru un credit ipotecar sunt : act de identitate ; cetificat de casatorie, daca este cazul; actul de proprietate ale imobilului pentru care se face imprumutul; planul cadastral; extrasul de Carte Funciara; acte care sa ateste veniturile solicitantului.
Dezavantaje :
- Avansul pe care trebuie sa il aveti este de 15 %.
- Ipoteca care se pune asupra imobilului. LocuinTa va fi folositA ca garantie și nu poate fi vanduta pana ce creditul nu este rambursat integral.
- Perioada de rambursare lunga poate fi si un dezavantaj din urmatorul punct de vedere: in aceasta perioada pot aparea diverse probleme financiare sau pierderea locului de munca. Inainte de accesare unui credit ipotecar trebuie sa va ganditi la toate schimbarile care pot va pot afecta starea financiara.
Avantaje si dezavantaje sunt in ambele cazuri. In momentul in care alegi accesarea unui credit nu te grabi sa iei o decizie. Consulta un consilier financiar pentru a te pune la curent cu toate aspectele existente pentru a obtine imprumutul dorit.