Ce trebuie să faci după achiziția unei noi case? Sfaturi pentru mutare
Pregătește-ți un pix și o hârtie! E timpul să începi să faci lista de verificare pentru mutarea în noua casă. De la stabilirea bugetului de mutare la noua casă până la mutarea efectivă e cale lungă, iar noi am pregătit o listă cu ce trebuie să ții cont înainte de a face marele pas.
Este timpul să te bucuri de viață la noua adresă!
1. Schimbarea adresei
Când te muți la casă nouă e important să înștiințezi autoritățile. Depune formularele de schimbare a domiciliului la Primărie ( Direcția de evidență a persoanelor ).
Actualizează-ți actul de identitate. Pentru acest lucru ai nevoie de:
- cerere pentru eliberarea actului de identitate
În Cluj-Napoca poți depune cerere online pentru eliberarea actului de identitate în vederea schimbării domiciliului aici.
- actul de identitate;
- certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, după caz;
- certificatul/hotărârea de divorț , în original și copie, după caz;
- certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, în original și copie, după caz;
- certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original și copie;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie (ex: actul de vânzare-cumpărare);
- chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate (7 lei);
După ce ai actualizat cartea de identitate nu uita să actualizezi datele de la bancă, de la compania de asigurări, compania de telefonie mobilă, furnizorii de electricitate, gaze, apă, internet și televiziune.
2. Organizarea mutării
E important să fii organizat atunci când te muți deoarece se pot pierde foarte multe lucruri importante. Documentele (certificatele de naștere, actele de vânzare-cumpărare, certificate de garanție, facturi etc.) pune-le separat într-o cutie deoarece vei avea nevoie de ele mai ales în prima lună după ce te-ai mutat. Depinde de la caz la caz cât de urgentă este mutarea și în ce condiții se face aceasta.
Începe din timp planificarea
Nu aștepta până în ultima clipă să îți sortezi lucrurile și să le aranjezi în cutii sau saci. Începe cu cele de care ai mai puțină nevoie. Cu cât te apuci mai devreme cu atât îți va fi mai ușor și nu vei fi prestat de timp.
Sortează pe categorii bagajele
Cel mai bine e să sortezi lucrurile pe categorii și să nu le amesteci. Împachetează mereu obiecte similare în același loc. Pune etichete ca să știi exact ce se află în fiecare cutie și pungă. Poți încerca să le deosebești mai bine prin diferențierea culorilor. Fii creativ!
Curățenia
Înainte de transport, recomandăm să ai totul pregătit în casă deoarece urmează să duci o „avalanșă” de lucruri pe care urmează să le despachetezi și îți va fi mult mai greu să faci curat.
Transportul
Una dintre cele mai dificile zile va fi cea a transportului deoarece vei avea mult de lucru. Poți apela la servicii profesioniste de transport sau la prieteni. Nu te sfii să faci lucrurile de unul singur deoarece îți va da mari bătăi de cap. Inițial vei avea impresia că e ușor și nu sunt atât de multe lucruri. La aparatele electronice și la electrocasnice trebuie să ai mare grijă atât la transport cât și la montare.
Despachetarea
Despachetează lucrurile și pune-le în locuri vizibile. Dacă le-ai organizat bine pe pachete îți va fi mult mai ușor acum. Poți începe cu lucrurile din bucătărie, apoi cu cele din baie și treptat vei ajunge și la haine.
Care e diferența dintre locuirea într-un bloc vechi și unul nou?