Centura nouă a Clujului – care este impactul asupra pieței imobiliare

A fost stabilit traseul pentru centura metropolitană a Clujului
Traseul de 38 de km a centurii Clujului a fost făcut public de către Primăria Cluj-Napoca. Varianta finală, denumită în Master Planul General de Transport al României este „Drumul Transregio Feleac TR35” și a fost avizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Reprezentanții primăriei spun că „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor urbane situate în Zona Metropolitană Cluj prin dezvoltarea unui drum nou de mare capacitate – centura metropolitană – și modernizarea drumurilor de legătură, iar scopul proiectului este îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, respectiv a mobilității populației, bunurilor și serviciilor din județul Cluj.”
Acesta este doar un prim pas în realizarea centurii în sine, un pas important, însă trebuie specificat faptul că se va putea circula pe centură doar peste câțiva ani buni, în urma finalizării acesteia. Cel mai optimist scenariu, licitația pentru execuția centurii se va încheia undeva abia în a doua jumătate a anului 2020, iar lucrările se vor demara în prima jumătate a anului 2021.
Centura este prevăzută cu 4 benzi de circulație, pe o lungime aproximativă de 38,8 km, din care 31,3 km reprezintă drum nou, iar 7,5 km reprezintă modernizarea drumului existent.
Traseul centurii metropolitane a clujului
Centura Metropolitană pornește din zona Gilău a autostrăzii Transilvania și continuă spre nordul localităților Gilău și Florești.
În Florești vor fi noduri de conectare cu centura și va intra în Cluj-Napoca prin zona Cora.
De la Cora se va schimba traiectoria centurii înspre Sud și va ajunge în zona Făget, vor ocoli cartierul Zorilor, Europa și Bună Ziua și va continua spre Borhanci până în Est-ul bazei sportive Gheorgheni. La sfârșit, centura se va intersecta cu Bulevardul Muncii – Apahida.
Care este impactul în piața imobiliară în urma stabilirii traseului pentru centura Clujului?
În sine, aceasta va avea un impact pozitiv pe piața imobiliară, iar această investiție amplă oferă oportunități de participare dinamică a investitorilor imobiliari în diverse cicluri de investiții.
Cu o infrastructură mai bună, este mult mai ușor să faci afaceri pe măsură ce costurile de timp și de transport sunt în scădere. Întreprinderile și oamenii vor putea funcționa mult mai eficient.
Fără îndoială, realizarea unei astfel de centuri în Cluj-Napoca va ameliora traficul, iar timpii de așteptare vor scădea. Actualizarea continuă a infrastructurii va avea un impact pozitiv asupra PIB-ului și asupra investițiilor imobiliare. Noi oportunități de dezvoltare imobiliară vor apărea deoarece proprietățile din apropierea drumului de acces vor fi mai atractive pentru investitori. Investitorii trebuie să fie totuși prudenți și să facă o cercetare de piață amănunțită care să compare prețurile din jurul zonelor de tranzit.
Citește și:
Rate mai mici la casă – noua soluție a celui mai mare grup bancar din România
Analiză pentru piața imobiliară în cel mai scump oraș din țară
Cartierul Sopor – oportunități pentru investiții
Ghid de tranzacții imobiliare în Cluj-Napoca
Sursa: