Echilibrul intre viata profesionala si viata personala
Conceptul de Life balence
Trebuie sa ne reamintim constant ca locul de munca este doar o parte din viata noastra. De asemenea, este important sa nu amestecam problemele din viata personala cu cele profesionale. „Life balence” este un concept din ce in ce mai cunoscut si mai constientizat in randul angajatilor. In acelasi timp este si foarte greu de atins pentru unii dintre noi. Tocmai din acest motiv, agentia Napoca Imobiliare s-a gandit sa te ajute sa intelegi si sa obtii echilibrul intre viata personala si cea profesionala.
Echilibre diferite
In primul rand, trebuie sa specificam ca acest echilibru difera de la o persoana la alta. Varsta, functia si locul ocupat in familie sunt doar cativa factori care pot influenta acest echilibru. Astfel, daca ai o varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani, este posibil sa te focusezi mai puternic asupra dezvoltarii in cariera, iar familia sa ocupe un loc secund in cadrul prioritatilor tale. Pe de alta parte, daca varsta ta este cuprinsa intre 35 si 50 de ani, accentul cade mai mult pe viata de familie si pe activitatile personale.
Conceptul de Burnout
Indiferent din ce categorie de varsta faci parte, echilibrul viata personala-viata profesionala trebuie sa existe si sa constituie un obiectiv principal dupa care sa te ghidezi in activitatea de zi cu zi. Presiunea de a-ti mentine locul de munca si de a devii cel mai bun din domeniu este foarte puternica. Acest lucru provoaca o senzatie de stres mai intensa. Dezechilibrul intre cele doua aspecte ale vietii poate avea efecte negative, precum sindromul burnout.
Efectele negative ale dezechilibrului
Extenuarea si stresul pot lasa urme grave asupra indivizilor. Acestia pot suferi printr-un impact fizic o ruptura in relatiile personale sau cele cu colegii de munca. Ba mai mult, aceste aspecte negative se pot rasfrange asupra performantelor profesionale. Echilibrul provine din dorinta noastra de a fi recunoscuti si respectati. De a avea o viata implinita atat pe plan profesional, cat si in afara acestuia. Totodata, echilibrul ne ajuta sa eliminam stresul si ne ajuta sa performam la locul de munca.
Modalitati de a obtine echilibrul
Primul pas in gasirea echilibrului este de a constientiza care sunt cerintele si responsabilitatile de la locul de munca si din familie. Dupa ce ai stabilit care sunt cerintele pentru fiecare categorie in parte, urmeaza sa iti creezi un set de reguli care sa iti permita sa devii performant profesional, dar sa iti rezerve si timpul liber dedicat activitatilor familiale.
Iata cateva modalitati prin care sa faci acest lucru:
Fa planuri!
Rezerva-ti o seara in care sa iti faci un plan cu obiectivele tale pe termen lung. Spre exemplu: care sunt obiectivele tale pana la sfarsitul anului? Obiectivele trebuie sa fie foarte clare si bine delimitate. La fel de important sunt si pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a atinge acele obiective.
Invata sa spui nu!
Avem tendita de a accepta sarcini fara a fi constienti de timpul limitat si de prioritatea acestora. O facem fie de frica fata de manageri, fie din dorinta de a face un bine si de a ajuta un coleg. Poate iti va fi greu pentru inceput, dar trebuie sa te inveti sa spui nu, si sa te concentrezi doar pe lucrurile care au cea mai mare prioritate.
Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge!
Exista numeroase studii si articole care confirma faptul ca trezitul la ore matinale ne face sa devenim mai productivi. Incepe-ti ziua cu ceva placut: mediteaza, prepara-ti un mic dejun sanatos, citeste sau fa cateva exercitii fizice. In felul acesta iti vei incepe ziua cu zambetul pe buze si cu un lucru facut pentru tine.
Petrece mai mult timp cu familia sau prietenii!
Din cauza volumului foarte mare de munca ne simtim vinovati atunci cand refuzam o intalnire cu prietenii sau o reuniune de familie. Lipsa timpului dedicat pentru familie poate duce la deteriorarea relatiilor cu acestia. Incearca sa iti organizezi timpul la locul de munca pentru a te putea intalni cu cei dragi. Intalnirile cu persoanele apropiate ne incarca cu energie pozitiva si ne ajuta sa ne relaxam.