Motive de incredere in piata imobiliara actuala
Statutul de proprietar
Atat statutul de proprietar cat si semnificatia acestuia pentru populatia tarii noastre este adanc inradacinata in modul de viata si de a gandi. Astfel se ajunge usor la dezbateri aprinse in ceea ce priveste piata imobiliara autohtona. Indiferent de tendinta preturilor, se nasc polemici si scenarii. De la cele mai optimiste la cele mai dezolante, unele sustinute de analisti si preluate de presa.
Motive pro
Va invitam sa parcurgem impreuna motivele pentru care ne putem pastra calmul si ne putem desfasura in continuare proiectele imobiliare pe care le avem in vedere.
Tendinta ascendenta a preturilor
Un prim argument il constituie tendinta ascendenta a preturilor. Acestea nu depasesc o rata anuala de 10%, comparativ cu perioada 2006-2008. Acest lucru fiind posibil cand ritmul anual de crestere al preturilor era de peste 50% (Imobiliare.ro).
Salariul mediu net
Un alt factor important il reprezinta salariului mediu net care a ajuns la 2400 lei. Adica s-a dublat fata de 1282 lei in anul 2008, conform datelor puse la dispozitie de INS. De aici rezulta ca puterea de cumparare este si ea in crestere. Astfel, isi va pastra aceasta directie, pe fondul concurentei pentru forta de munca.
Piata nu mai depinde de Prima Casa
Bancile au produse competitive. Prin urmare ponderea pe care o are Prima Casa in volumul total al tranzactiilor este in scadere. Dobanzile oferite de banci continua sa fie atractive si o parte importanta din tranzactii au loc cu finantare din resurse proprii.Prin urmare, piata nu mai depinde de sprijinul guvernamental oferit de Prima Casa.
Dependenta scazuta pentru credit bancar
Dependenta de un credit a populatiei este relativ scazuta datorita faptului ca cumparatorii dispun de resursele financiare necesare sau o buna parte din bani, acumuland sume importante in perioada 2009-prezent.
Lipsa cumparatorilor informati
Avantajul pe care ni l-a adus criza, consta in faptul ca acum avem de-a face cu cumparatori informati care urmaresc evolutia pietei imobiliare si rolul pe care il are amplasamentul si prestigiul zonei in stabilirea pretului. Potentialii clienti cunosc diferentele dintre imobilele vechi si noile concepte imobiliare, stiu sa aprecieze avantajele oferite de acestea si in consecinta au si alte criterii de evaluare a unui imobil, nu doar pretul.
Crestere a cererii de bunuri imobiliare
Terenurile care se preteaza pentru ansambluri rezidentiale sunt limitate iar costurile sunt in crestere, ceea ce duce la o filtrare a dezvoltatorilor imobiliari. Pe de alta parte avem o crestre sustenabila a cererii de bunuri imobiliare. Datorita acestor doua aspecte, stocul de apartamente este absorbit intr-o masura mai mare.
Progres in legislatie
Odata cu dezvoltarea pietei imobiliare a evoluat si legislatia. Clujul a facut progrese considerabile in aceasta privinta, astfel obtinerea unei autorizatii de construire a devenit mai restrictiva.
Daca in perioada 2006-2008 o mare parte din achizitii aveau un caracter speculativ de a revinde proprieteatea in doar cateva luni la un pret mai ridicat, acum tranzactiile incheiate au ca scop folosirea bunului imobiliar de catre proprietar si mai putin ca plasament financiar avand drept obiectiv darea acestuia spre inchiriere.
Cresteres costurilor de constructii
In continuare asteptarea e ca costurile de constructie sa creasca deoarece exista un concurs de circumstante care contribuie la acest lucru. Printre acestea se numara cresterile salariale. Acestea merg mana in mana cu lipsa de personal in domeniul constructiilor, cresterea constanta a preturilor pentru materialele de constructii. Dar si numarul tot mai mic si pretul tot mai mare al parcelelor de teren bine pozitionate, si nu in ultimul rand, obtinerea din ce in ce mai dificila a autorizatiei de construire. Toate aceste aspecte fac ca in contextul unei cereri ridicate, sa apara o scadere a numarului de unitati locative noi si implicit la reducerea riscului de supraaglomerare a pietei cu un stoc semnificativ de apartamente care sa nu fie absorbite de cerere.
Toate starile de fapt mentionate ne incurajeaza sa consideram ca ne aflam intr-o perioada normala de crestere a pietei imobiliare dupa multi ani de scadere sau stagnare.