Rentabilitatea unei investitii imobiliare
Cele mai sigure investitii
Investiitile in imobiliare sunt cele mai sigure investitii, fapt care le face sa fie preferate de catre majoritatea romanilor.
Cumpararea unei proprietati ca investitie, necesita o serie de calcule privind cheltuielile suplimentare care apar pe parcurs, in functie de modalitatea de plata, taxele locale, taxele pe venituri si intretinerea curenta a proprietatii.
Care este scopul inchirierii?
Principalul criteriu cand alegi un apartament pentru investitie cu scopul inchirierii este localizarea, zona in care se afla . Discuta cu agentii imobiliari pentru a afla care este zona cu cel mai mare interes, cartierul in care sunt cele mai bune chirii. Fa o lista cu zone unde merita sa ai o proprietate imobiliara.
Care este bugetul?
Bugetul de care dispui este un criteriu foarte important cand faci o investitie imobiliara.Vezi ce poti cumpara cu bugetul pe care il ai disponibil. Ia in calcul ca in general, garsonierele au randamente mai bune. Investitia initiala este considerabil mai mica decat la un apartament de 2 camere, iar diferenta de chirie nu este prea mare.
Cum obtii cel mai mare randament?
Cu cat sta mai mult un chirias, cu atat ai sanse mai mari sa mentii si randamentul mai mare. Alege mobilier si electrocasnice bune , culori si texturi neutre, rezistente la uzura. Astfel te asiguri ca timp de vreo cativa ani nu trebuie sa mai investesti in apartament, exceptand micile reparatii.
Metode de calcul al rentabilitatii
Pentru evaluarea rentabilitatii unei proprietati se pot folosi urmatoarele doua metode de calcul:
- MCB=Pret vanzare/Chirie brută lunară x12 -> Rezultatul calculului ne va arata timpul necesar pentru amortizarea investitiei in ani. De exemplu o proprietate achizitionata la un preț de 90.000 de euro, ce ar putea fi data in chirie la 550 euro (adică 6.600 de euro pe an), prin formula de mai sus obtinem un rezultat foarte bun, respectiv 13,6 de ani.
- Capitalizarea veniului net -> Pentru aceasta, se pornește de la pretul de achizitie a proprietatii, la care se adauga si cheltuielile de reparatie ,renovare sau amenajare. Apoi se calculeaza venitul brut potential, ce poate fi obținut la o utilizare maxima a proprietatii pe an. Pentru a calcula venitul brut efectiv, valoare se ajusteaza cu o marja de 10% pe an, ce reprezintă riscul de neocupare si neincasare. Din suma rezultata , se scad apoi cheltuielile anuale aferente proprietarului ( impozit, reparatii etc)
Pentru o consiliere profestionista in vederea unei investitii imobiliare puteti apela cu incredere la consilierii nostri imobiliari. Cheia casei tale este la noi !