Plata impozitului pe locuințe în anul 2017
Ce prescrie noul cod fiscal in 2016?
Noul Cod Fiscal a prescris încă din anul 2016 modificări în sistemul de impozitare al locuinţelor. In trecut, acesta se calcula în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul. Insa, acum se va ține cont de destinaţia clădirii. Acesta poate fi nerezidenţială (sedii de firme sau persoane fizice autorizate, cabinete,spaţii comerciale, etc), rezidenţială (scop de locuinţă) sau mixtă (locuinţă și sediu social).
Ai cladiri pe teritoriul Romaniei?
Persoanele care au în proprietate clădiri pe teritoriul României datorează un impozit anual. Acesta trebuie achitat, în două tranșe egale, respectiv 31 martie și 30 septembrie, la direcțiile de taxe și impozite ale primăriilor.
În acest an, pentru plata cu anticipație a impozitelor pe clădiri, nivelul bonificației este de 10%. Iar pentru clădirile deținute de către persoanele juridice impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote. Acesta este cuprinsa între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.
Prin Hotărârea de Guvern ( nr. 159 / 2016) s-a decis ca proprietarii de imobile folosite în scop dublu să datoreze un impozit similar celui aplicat locuințelor. Insa condiția este sa isi deducă cheltuielile cu utilitățile precum energie electrică, gaze naturale, termoficare,apă, canalizare.
Cladirile nerezidentiale
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice exista o alta cota. Potrivit Codului fiscal impozitul se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3%. In cazul clădirilor noi valorea finala a lucrărilor de construcţii, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă (2017), adică perioada 2012-2016. Iar in cazul clădirilor mai noi de cinci ani asupra valorii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate.