Ce este certificatul energetic şi când avem nevoie de el?
Ce este certificatul energetic?
Certificatul energetic este actul ce atestă sistemul de certificare energetică a clădirilor.Acesta ajută la determinarea mai corectă a preţului locuintei întrucât preţul caselor cu o notă energetica mai mare va creşte deoarece sunt mai usor de întreţinut, în detrimentul celor cu o eficienţă energetică redusă.
De ce este obligatoriu?
Certificatul de performanţă energetică este necesar tuturor imobilelor care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore. Astfel, Legea 372-2005 prevede la Art. 12 – alin. (2) ca: certificatul energetic este obligatoriu şi îi arată viitorului proprietar sau chiriaş cât va cheltui pentru căldură, apă caldă şi lumină pentru a obţine condiţiile optime de funcţionare.
Cum se elibereaza?
Elaborarea certificatului se relatează pe baza evaluării performanţei energetice a clădirii în condiţii normale de utilizare ale caracteristicilor reale ale sistemului construcţiei pe baza instalaţiilor aferente (încălzire, iluminat artificial, preparare sau furnizare a apei calde de consum, ventilare şi climatizare); precum şi a încadrării în clase de performanţă energetică şi de mediu a clădirii.
Ce informatii cuprinde?
Desigur că pentru a putea beneficia de acest act, beneficiarul va furniza auditorului documentele şi informaţiile tehnice pe care acesta le solicită. Acesta trebuie sa comunice: detaliilor privind amplasamentul cladirii ( adresa,orientare,izolare), actul de proprietate sau extrasul de carte funciară, fişa cadastrală sau schiţa apartamentului/casei/cladirii. Certificatul de Performanta Energetica se poate obţine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Cat este valabil certificatul energetic?
Valabilitatea unui certificat energetic este de 10 ani. In perioada aceasta se presupune că imobilul certificat nu ar putea suferi modificări majore din punct de vedere energetic.
Cum masuram performanta energetica?
În funcţie de performanţa energetică avută, cladirile se clasifică în 7 clase pe o scala energetică. Acestea încep cu clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie (un consum de pana în 125 de kWh/mp/an) , clasa G fiind corespunzătoare celui mai ridicat consum specific de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an.